Pèrdues econòmiques incalculables, naus inservibles i casos de “ruïna total” en un polígon industrial de Sedaví Muntanyes d’aliments malmesos d’una distribuïdora es reaprofiten pels damnificats

Mar Rovira / Gemma Sánchez/Sedaví – Pèrdues econòmiques incalculables, naus inservibles, brutícia acumulada davant de les empreses i casos de “ruïna total”. És la imatge de la devastació després del pas de la DANA per un dels polígons industrials de Sedaví (Horta Sud). Un exemple és l’empresa Auto VIP, dedicada als vehicles de lloguer amb xofer i a l’assistència en carretera, que haurà de tancar per les destrosses de la riuada després de trenta anys. “He de llençar tots els cotxes, hauria de fer una inversió que no em puc permetre”, lamenta a l’ACN el seu responsable Eduardo Castellano. A banda, en la mateixa àrea industrial, un grup de voluntaris reaprofiten les muntanyes d’aliments malmesos en una distribuïdora amuntegats al carrer per repartir-los entre els damnificats.

Castellano ha perdut una vintena de vehicles, entre els quals hi havia cotxes de gamma alta, dos clàssics, dos històrics, així com els d’ús diari. “És un desastre, tenim les oficines destrossades, tota la documentació s’ha perdut, tinc les portes rebentades, tot i que hi ha empreses que encara les tenen pitjors”, detalla l’empresari. Segons ell, gràcies a l’ajuda de treballadors, familiars i altres persones, ha aconseguit netejar més d’un pam de fang acumulat a la nau.

L’home lamenta que tenia pensat jubilar-se l’any vinent després de trenta anys dedicant-se a aquest negoci. El seu objectiu era traspassar-lo a un treballador per tal de donar-li continuat. Després de la riuada té clar que abaixarà la persiana, ja que no es pot permetre la inversió que necessitaria per tornar a començar. “Això ha estat una ruïna total”, insisteix.

L’empresa té 60 treballadors entre les seus de Barcelona, Alacant i València, però Castellano assenyala que tancarà tot el negoci perquè l’oficina catalana ha perdut facturació i, això, conjuntament amb els estralls de la barrancada, provoquen que no pugui continuar. “Des del 2022 al 2024 les pèrdues econòmiques es xifren en 500.000 euros, això és una barbaritat per una empresa petita”, comenta.

Una altra de les empreses afectades d’aquest polígon és Soltec, dedicada a la instal·lació elèctrica i de climatització. La seva responsable, Elena Morales, relata que la riuada ha destruït tot el material, ja que es va inundar tota la planta baixa de l’empresa. Per ara, diu, que encara no ha calculat les pèrdues econòmiques i desconeix quan podran tornar a recuperar l’activitat.
“Som 70 treballadors, tenim la sort de tenir les obres repartides, la majoria són locals, per exemple, al poble de Catarroja ja ens han dit que el centre de salut que havíem de començar a fer no es farà, està tot destrossat”, lamenta. Morales afegeix que es van encarregar de la instal·lació de la primera fase d’aquest projecte. “Hi ha obres que sí que podrem treballar, però n’hi ha moltes que no ho sabem”, apunta.

L’empresària confia que no hauran de fer cap Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO): “Dilluns intentarem que la màxima gent pugui treballar amb els seus cotxes i els d’oficina vindran a ajudar aquí i si no teletreballaran, esperem que no hàgim d’enviar a ningú a casa”, tanca.

Muntanyes d’aliments malmesos

Desenes de voluntaris s’han acostat fins a una de les empreses distribuïdes d’aliments d’aquesta àrea industrial per recollir i reaprofitar els seus productes -la companyia no els podran posar a la venda perquè s’han malmès per la dana. Una d’aquestes voluntàries és la Sara, que s’ha organitzat amb altres persones per portar aliments des de Llíria fins a Sedaví. Ho han fet amb furgonetes d’amics i de persones que han llogat expressament els vehicles per transportar els productes.

Aquest divendres s’han endut llegums en llauna, llet i tomàquets de la distribuïdora aprofitant el viatge que havien fet per deixar els aliments i roba al centre de recollida instal·lat en un institut del municipi de Sedaví. “Ens emportem tot allò que no cal que es cuini perquè molta gent no pot cuinar, així que prioritzem aquests aliments”, indica. Tenen previst tornar-se a organitzar en els pròxims dies per mantenir viva l’ajuda.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.