L’Ajuntament prepara una actuació urgent al Saló Gòtic

Itziar Lecea / Ciutadella – Des de principis d’octubre, el Saló Gòtic de l’Ajuntament de Ciutadella roman clausurat al públic. Uns despreniments de l’experiment van posar en alerta a l’equip de govern, que ja tenia contemplada una actuació a la sala amb la reforma del Molí de Sang i les Cavallerisses. L’estat, tanmateix, del sostre, ha obligat a replantejar la situació i separa les dues obres, per poder-li donar més urgència i reparar els elements arquitectònics, i també patrimonials, del Saló Gòtic.

Actuació urgent i modificació de crèdit
Segons ens explica el batlle, Llorenç Ferrer, qui ha seguit de prop aquesta actuació junt amb la regidora d’Urbanisme, Sandra Moll, “des de 1953 al Saló Gòtic hi ha, al sostre, els escuts dels llinatges dels alcaldes de Ciutadella des de 1835 a 1849. Ens pensàvem que era una fusta, però en realitat és un cartó gruixat i pintat, i vam veure que n’hi havia alguns que s’havien desclavat i amenaçaven de caure. Aquests escuts protegeixen el marès que hi ha al sostre. Com sabeu, el marès és un material molt porós, i estira molta d’aigua, pel que està bastant abeurat. S’hi afegeix el fet que les teules del Saló Gòtic no estaven en les millors condicions. Davant aquest fet, i d’un informe dels tècnics municipals, vam decidir fer una actuació ràpida, que va consistir en el fet que una empresa va venir, la primera setmana d’octubre, per retirar tots els escuts que perillaven, i vam revisar els altres i es va deixar bastant aclarit, de manera momentània. Aquesta mateixa empresa, experta en actuacions en les quals s’han de despenjar, van actuar també dalt la teulada i van reparar les teules que estaven en mal estat.”

Aquesta primera actuació, de caràcter preventiu, era necessària per condicionar temporalment el Saló Gòtic. Tanmateix, i com comenta Ferrer, “una vegada repassat l’informe tècnic, es va valorar si posar una xarxa momentània per deixar el Saló Gòtic obert. Davant la situació d’incertesa -tot i que el Saló Gòtic no caurà-, i a les portes de l’època de pluja, vam optar per, amb la modificació de crèdit aprovada en el darrer ple, fer una “separata” del projecte de reforma del Molí de Sang i les Cavallerisses, que és l’inici de la segona fase del Reial Alcàsser. Així, des d’Urbanisme han pogut fer, de manera urgent, els plecs per aquesta obra exclusiva del Saló Gòtic -inclosa dintre d’aquesta segona fase-. I serà, de fet, l’obra més ràpida i urgent, en el moment en què els plecs surtin a licitació.”

La regidora d’Urbanisme, Sandra Moll, assegura que els plecs ja estan fets i resta pendent l’aprovació del projecte d’activitats, la passa prèvia a l’aprovació del projecte i posterior licitació per iniciar les obres de rehabilitació.

Comenta el batlle que aquesta actuació de reforma quadra molt amb una frase que li va dir “un conegut arquitecte que forma part de la Comissió de Patrimoni, que ja ens va dir que les obres noves comencen pels fonaments, però les de rehabilitació s’inicien per la teulada. Dintre d’aquesta actuació urgent del Saló Gòtic també hi inclourem el despatx d’alcaldia, perquè amb la darrera DANA vam haver de posar sis poals per sis goteres.”

Cal dir que el Saló Gòtic és un espai que s’empra per a molts actes, no només pels plens: casaments, actes institucionals, rebudes… “Aquest mateix cap de setmana hi havíem de celebrar el 125 aniversari dels Salesians i ho hem traslladat al Teatre des Born, i el darrer ple ja el vam fer a Can Saura. Tenim clar que el Saló Gòtic no caurà, però amb un informe tècnic que ens diu que no està en condicions, ens hem estimat més tancar-lo.”

Què diu l’informe tècnic
La regidora Sandra Moll apunta que “degut a la caiguda de petits despreniments de materials de la coberta del Saló Gòtic es va sol·licitar als serveis tècnics d’Urbanisme realitzar una visita per tal de determinar l’estat de conservació del mateix i si hi havia perill de més despreniments que afectessin la seguretat de les persones.”

D’aquesta visita es va fer un informe tècnic que diu, entre altres: “El sostre del saló gòtic està conformat per bigues de fusta i quars de marès els quals estan revestits per uns taulons de fusta pintats amb ornaments diversos, els quals tenen un gran valor patrimonial. Existeixen filtracions d’aigua per mancances del funcionament del sistema de coberta en front de l’evacuació de les aigües pluvials. Aquesta mancança té el seu origen per l’existència de nombroses teules trencades, per la desaparició d’algunes d’elles i per la falta de segellat de les juntes entre les teules. Les infiltracions d’aigua des de la coberta produeixen un deteriorament del quars de marès per disgregació de la pedra fet que incideix amb el sistema de subjecció dels plafons de fusta provocant el seu despreniment. Aquests despreniments, a una alçada de 11,63m poden afectar a la seguretat de les persones que utilitzin aquest espai.”

Els escuts, a punt per restaurar
Amb l’actuació d’urgència de principis del mes d’octubre, la tècnica de patrimoni i arqueòloga de l’Ajuntament, María José León, va aprofitar per recuperar els escuts del Saló Gòtic. Així, mentre resten a l’espera de poder licitar i fer les obres, León s’encarregarà de guardar aquests escuts, que s’hauran de restaurar per poder-los posar de nou.

La creació d’aquests elements patrimonials va ser l’any 1956, i varen participar, a petició del batlle d’aquell moment, Josep Al·lès Quintana, l’historiador Josep Mascaró Passarius i la pintora i restauradora Nina Camps. Segons ens explicava la filla de Camps, en una entrevista publicada a la revista Nua (11), “amb Mascaró Pasarrius en el paper d’historiador, que dibuixava els escuts sobre paper, la meva mare traspassava la idea damunt peces de tauler i els policromava d’acord amb les indicacions que Pasarrius li donava”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.