Els líders europeus estenen la mà a Trump per reforçar la relació transatlàntica i els ultres anticipen una “nova era” Els països bàltics destaquen el seu compromís en defensa davant dels dubtes del republicà amb l’OTAN

Albert Cadanet/Brussel·les – Els líders europeus estenen la mà a Donald Trump i es mostren predisposats a treballar amb ell de cara a la nova legislatura, en una mostra de pragmatisme després que els resultats electorals situïn el republicà com a guanyador virtual als Estats Units. En els seus missatges de felicitació, caps d’estat i de govern com el francès Emmanuel Macron, l’alemany Olaf Scholz o la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, han destacat la importància de l’aliança amb Washington. Els països bàltics, amenaçats per Rússia, han volgut mostrar a Trump el seu compromís en la despesa en defensa, mentre que l’OTAN o l’ucraïnès Volodímir Zelenski han destacat el seu rol per promoure la pau. La ultradreta, al seu torn, anticipa una “nova era”.

Des de les institucions europees, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen ha apuntat en un comunicat que la Unió i el gegant nord-americà “són molt més que simples aliats”. “Estem units per una vertadera associació entre els nostres pobles que uneix a 800 milions de ciutadans; treballem plegats, doncs, en una agenda transatlàntica sòlida que continuï brindant resultats”, ha assenyalat.

Al seu torn, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha subratllat que la UE i els EUA tenen “una aliança duradora i un vincle històric” i confia que les dues parts mantinguin una “cooperació constructiva” com a “aliats i amics”, recordant al mateix temps que la Unió “mantindrà el seu rumb d’acord amb l’agenda estratègica com a soci fort, unit, competitiu i sobirà, defensant al mateix temps el sistema multilateral basat en normes”.

Per altra banda, la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha manifestat que Europa està “llesta” per “cooperar” amb els Estats Units per fer front a “reptes globals sense precedents”. “Per mantenir fort el vincle transatlàntic, arrelat en els nostres valors compartits de llibertat, drets humans, democràcia i mercats oberts”, ha afegit.

Així mateix, en un missatge a X, l’alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, ha felicitat Trump per la seva elecció, però ha avisat que la seva victòria “tindrà conseqüències per totes les regions del món”, incloses Ucraïna i el Pròxim Orient.

Pel que fa a les relacions entre la UE i els Estats Units, Borrell ha assegurat que, a través de la seva política exterior i de seguretat comuna, la UE “no escatimarà esforços per mantenir unes relacions dinàmiques” amb el nou govern nord-americà. “Alhora, la UE continuarà esforçant-se per promoure les seves responsabilitats estratègiques, des de la seguretat i la defensa fins al clima, per construir una Europa forta i sobirana”.

Missatges de les principals capitals

Un dels primers líders a felicitar Donald Trump ha estat el president francès, Emmanuel Macron, qui a través d’un missatge a X ha volgut mostrar la seva predisposició a treballar amb el magnat nord-americà “tal com es va fer durant quatre anys”. En aquest sentit, ha deixat clares les diferències que poden existir entre ells, tot i que ha defensat una relació basada en el respecte. “Tu amb les teves conviccions i jo amb les meves, amb respecte i ambició, per més pau i prosperitat”, ha escrit.

Més reservat s’ha mostrat el canceller alemany, Olaf Scholz, qui s’ha limitat a recordar que els Estats Units i Alemanya col·laboren “amb èxit” des de fa molts temps “per promoure la prosperitat i la llibertat a les dues bandes de l’Atlàntic”. Sobre aquesta qüestió, ha indicat que la seva voluntat és la de mantenir aquesta relació “en benefici dels ciutadans”.

Precisament Scholz i Macron han confirmat, poc després de conèixer els resultats de les eleccions, que han parlat per comentar la situació als Estats Units. En aquest sentit, Macron ha assenyalat que les dues principals economies de la UE treballaran per “una Europa més unida més forta i més sobirana en aquest nou context” i que mantindran la cooperació amb els Estats Units i Amèrica “defensant els interessos i els valors propis”.

Per la seva banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assenyalat que continuarà treballant a favor d’unes relacions bilaterals “estratègiques” i una “forta associació transatlàntica”.

En la mateixa línia, el britànic laborista Keir Starmer ha destacat la “relació especial” entre el Regne Unit i els Estats Units i ha promès treballar “colze a colze” amb Trump en “seguretat i valors compartits”. “Des del creixement fins a la innovació o la tecnologia, sé que la relació especial entre el Regne Unit i els Estats Units continuarà prosperant a totes dues bandes de l’Atlàntic durant els pròxims anys”, ha afirmat.

També s’ha mostrat reservat en el to el primer ministre polonès, Donald Tusk, qui en un missatge a través de X ha felicitat Trump per la victòria i li ha dit que espera que la cooperació entre els dos països sigui “beneficiosa”.

Eufòria des de l’extrema dreta

Diferent ha estat el to en els missatges enviats des de l’extrema dreta, eufòrica després de conèixer la desfeta dels demòcrates. El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ha estat un dels primers líders en felicitar Donald Trump, subratllant que la seva victòria “és la remuntada més gran en la història de la política als Estats Units” i “una victòria necessària per al món”.

El missatge d’Orbán arriba just un dia abans que els líders i caps d’estat de la Unió es reuneixin a Budapest per celebrar la cimera europea informal de cada semestre. Allà, precisament, els dirigents discutiran sobre els resultats de les eleccions al gegant nord-americà.

Dins el bloc de la ultradreta, la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, ha apuntat que Itàlia i els Estats Units són nacions “germanes”, unides per “una aliança infranquejable, valors comuns i amistat històrica”. “És un vincle estratègic que estic segura que enfortirem encara més”, ha afegit.

La líder de l’extrema dreta francesa, Marine Le Pen, en canvi, ha dit que el poble americà “ha parlat clarament” en unes eleccions “en llibertat”. “La nova era política que s’obre ha de contribuir a reforçar les relacions bilaterals i un diàleg i una cooperació constructives en l’escena internacional”, ha dit.

En la mateixa línia, el líder ultraconservador del partit al capdavant del govern neerlandès, Geert Wilders, ha replicat un missatge similar i ha animat Trump a “continuar lluitant”.

La veu dels països bàltics

Els bàltics, especialment amenaçats per Rússia i la guerra a Ucraïna, semblen voler demostrar a Trump el seu compromís amb l’OTAN i la despesa en defensa. Durant el seu temps com a president dels Estats Units, el republicà va reiterar en diverses ocasions que hi havia estats que gastaven poc en defensa.

En aquest sentit, la primera ministra de Letònia, Evika Silina, ha destacat que la prioritat del seu país és “continuar reforçant els vincles transatlàntics”. “Comptem amb un lideratge fort dels Estats Units al món”, ha indicat, recordant que el seu país “gasta més del 3% en defensa”.

En la mateixa línia, el president lituà, Gitanas Nauseda, ha dit que els EUA són un “aliat estratègic” per als Bàltics. “Tots dos ens prenem la nostra seguretat seriosament”, ha afirmat, dient, per la seva part, que gasten un 3,5% en defensa i que continuaran fent-ho.

L’estonià Kristen Michal ha descrit el resultat de Trump com a “impressionant” i ha recordat també que Estònia i als EUA “han estat sempre aliats molt propers”. “Tenim ganes de treballar amb vostè per fer més forta la relació transatlàntica i no permetre que els agressors guanyin”, ha dit.

Ucraïna i l’OTAN

Ucraïna, el país directament afectat per la invasió russa i que depèn àmpliament del suport nord-americà i de la UE per contrarestar els atacs de Moscou, també ha congratulat Trump per la seva “impressionant victòria”, confiant que la seva arribada de la Casa Blanca porti la pau a Ucraïna.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha posat en valor el compromís de Trump d’assolir la pau “a través de la força” i ha subratllat que és precisament aquest principi el que pot apropar Ucraïna a la fi de la guerra. “Confio que ho puguem posar en pràctica plegats”, ha assenyalat.

Alhora ha manifestat la seva voluntat per continuar desenvolupant una cooperació política i econòmica “beneficiosa per a les dues nacions” i ha mostrat el seu compromís perquè Kíiv sigui un garant de “pau i seguretat” a llarg termini dins la comunitat europea i transatlàntica amb el suport dels aliats.
“Esperem amb ganes una era amb un lideratge fort dels Estats Units sota el mandat decisiu del president Trump”, ha afegit Zelenski, tot destacant que segueix confiant en un suport “bipartidista” -tant de demòcrates com de republicans- als Estats Units.

Des de l’OTAN, el secretari general de l’aliança, el neerlandès Mark Rutte, ha dit que “el lideratge” de Trump serà “clau una altra vegada per mantenir l’Aliança forta”. En aquest sentit, el també exprimer ministre holandès ha remarcat que té ganes de treballar amb Trump “altre cop” per “avançar en la pau a través de reforçar l’OTAN”. En el seu discurs de victòria, Trump ha dit que vol “aturar guerres”.

Més felicitacions

Des de la resta de països europeus, la tònica ha estat similar. El canceller austríac, Karl Nehammer, s’ha adreçat al candidat republicà tot assenyalant que els Estats Units són “un soci estratègic” per a Viena i confiant que, durant el seu mandat, es continuïn “ampliant i enfortint” les relacions transatlàntiques per fer front a reptes globals “de forma conjunta i amb èxit”.

El primer ministre suec, Ulf Kristersson, ha felicitat Trump i ha destacat que continuarà treballant per fer prosperar “les excel·lents relacions entre els EUA i Suècia, com a amics i aliats”.

Des d’Irlanda, el primer ministre Simon Harris ha assegurat que “els Estats Units han parlat” i que treballarà per “aprofundir i reforçar els vincles històrics i irrompibles” entre els dos pobles.

El primer ministre belga, Alexander de Croo, ha assegurat que Bèlgica es prepara per “reforçar encara més el vincle transatlàntic”. “Es necessitaran aliances fortes per fer front als reptes globals i garantir la prosperitat”, ha indicat en un missatge a X.

També des de Malta, el primer ministre, Robert Abela, ha dit que amb els Estats Units esperen “portar la pau, estabilitat i prosperitat que els pobles del món mereixen”, mentre que el croat Andrej Plenkovic ha felicitat Trump en el que ha descrit com una “victòria convincent” per a un segon mandat a la Casa Blanca.

Finalment, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha felicitat el republicà pels seus resultats a les eleccions nord-americanes, assegurant que ha aconseguit un “retorn històric” a la Casa Blanca. Segons ell, Trump ofereix “un nou inici” als Estats Units i un “recompromís poderós per a la gran aliança entre Israel i Amèrica”. “És una enorme victòria”, ha assegurat Netanyahu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.