Dos de cada tres euros de l’Impost del Turisme Sostenible es destinaran a projectes mediambientals i del cicle de l’aigua Més de 247 milions d’euros s'invertiran en millores en matèria de sostenibilitat i de gestió i reutilització dels recursos hídrics

La comissió de l’impost de turisme sostenible ha aprovat destinar 376.988.790,52 € de les anualitats 2024 i 2025 per desenvolupar un total de 79 projectes. El 65% d’aquest import, més de 247 milions d’euros, s’invertirà en projectes relacionats amb el medi ambient i el cicle de l’aigua.

El conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauzà, ha ressaltat que «l’ITS es destinarà a projectes de millora del nostre entorn, amb un èmfasi especial en la sostenibilitat». Bauzà també ha agraït tant a les conselleries del Govern Balear com als Consells Insulars i als ajuntaments l’alt nivell dels projectes presentats.

Mallorca rebrà una inversió de més de 229 milions d’euros (63,35% del total). El segueix Eivissa amb més de 67,5 milions en inversió (18,66%). Per part seva, Menorca rebrà 53,7 milions d’euros (14,85%) i Formentera desenvoluparà projectes per més d’11,3 milions d’euros (3,14%).

Des del Govern Balear, per mitjà de les conselleries, s’executaran 28 projectes que sumen un pressupost de 235.177.120,87 euros. La Conselleria de la Mar i el Cicle de l’Aigua gestionaran set projectes per valor de més de 141,7 milions d’euros. La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural durà a terme 9 projectes amb un pressupost total de 37,6 milions i la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports gestionarà 36,7 milions d’euros repartits entre 5 projectes. La Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia rebrà 10,5 milions per al desenvolupament de quatre projectes. Així mateix, s’ha aprovat un projecte de la Conselleria d’Habitatge,Territori i Mobilitat per valor de 6 milions d’euros, un altre de la Conselleria d’Educació i Universitat amb una ajuda d’1,4 milions d’euros, i un de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació amb pressupost d’1.050.000 euros.

En general, els projectes de medi ambient i cicle de l’aigua són els que destaquen més, seguits pels de desestacionalització, els destinats al patrimoni històric i cultural, al turisme responsable, a la recerca i desenvolupament, i finalment a la formació i la qualitat de l’ocupació del sector turístic.

Medi ambient i cicle de l’aigua

La protecció, la preservació, la modernització i la recuperació del medi natural, rural, agrari i marí, i el cicle de l’aigua destaquen en aquesta convocatòria amb un total de 34 projectes aprovats que sumen 247.239,437,72 euros, fet que suposa el 65,58% del global. Aquests projectes se centraran en la millora en termes de sostenibilitat així com en la gestió del subministrament d‟aigua per al consum humà i la millora de l’eficiència energètica de les infraestructures d’abastament i sanejament. També es desenvoluparan projectes de gestió intel·ligent de les xarxes, incloent-hi la millora en la gestió de residus i actuacions de regadiu amb aigües depurades, de manera que es puguin reduir els impactes globals associats a tot el cicle de vida dels productes.

Davant la gran demanda de projectes de gestió de l’aigua presentats per ajuntaments, s’ha establert que aquests seran gestionats des de la Conselleria de la Mar i del Cicle de l’Aigua.

Desestacionalització

Un altre dels grans objectius de l’ITS és fomentar la desestacionalització i augmentar el control de l’oferta il·legal. En aquest sentit, s’han aprovat 23 projectes per un import superior als 67 milions d’euros. Per avançar cap a la desestacionalització es crearan i activaran productes turístics practicables a temporada baixa, amb especial incidència en projectes vinculats amb la cultura i l’esport. Així mateix, s’han valorat els projectes destinats al foment de la qualitat turística, des del vessant de l’oferta i de la destinació en conjunt, a fi de dotar dels recursos necessaris els Consells Insulars per a la lluita contra l’oferta il·legal i, des del vessant de la qualitat de la destinació; l’impuls de plans i sistemes de qualitat per a l’especialització de la destinació.

Patrimoni històric i cultural

La cultura, la història i el patrimoni són també eixos fonamentals dins de l’estratègia de transformació del model turístic cap a un de més qualitat i més respectuós amb l’entorn. Per això, s’han aprovat 12 projectes de recuperació, conservació o divulgació del patrimoni històric i cultural de les Illes Balears amb un pressupost que ascendeix als 29.826.236,19 euros.

Turisme Responsable

Amb la modificació del Decret llei de turisme responsable es va fixar la reserva de fins a 16 milions d’euros per anualitat perquè els ajuntaments afectats per aquesta norma poguessin desenvolupar projectes de millora de la inspecció, la seguretat i la conscienciació. A aquest efecte, s’han aprovat un total de 7 projectes per un import superior a 25 milions d’euros.

Investigació i desenvolupament

Aquesta convocatòria de l’ITS també servirà per donar impuls als projectes de recerca científica, desenvolupament i innovació tecnològica (R+D+I), que contribueixin a la diversificació econòmica i la lluita contra el canvi climàtic, o que estiguin relacionats amb l’àmbit turístic, per tal de promoure el creixement intel·ligent i la incorporació de noves tecnologies. Concretament, es desenvoluparan dos projectes amb un import superior als 6 milions d’euros

Formació i qualitat

S’ha aprovat un projecte relatiu al Pla per a l’excel·lència professional del sector turístic de les Illes Balears que comptarà amb un ajut d’1.462.645,45 euros.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.