La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, juntament amb la Conselleria d’Educació i Universitats del Govern Balear i el Departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació del Consell Insular de Menorca han lliurat aquest dijous, 14 de novembre, els guardons i certificats de participació del Programa de Centres Ecoambientals 2023-2024.
Aquest reconeixement posa en valor la tasca de 16 escoles i instituts de Menorca pels seus projectes d’educació ambiental i desenvolupament sostenible. Tres d’aquests centres (CEIP Àngel Ruiz i Pablo, CEIP Mare de Déu del Carme i CEIP Pere Casasnovas) han rebut el guardó que certifica haver assolit els objectius d’ambientalització marcats pel programa, mentre que els tretze restants han estat reconeguts pel compromís vers la sostenibilitat i per la participació en aquesta iniciativa.
L’acte de lliurament, celebrat a la Sala Multifuncional des Mercadal, ha comptat amb la presència de la directora territorial d’Educació, Alexandra Marqués; el director insular del Departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació, Mateu Ainsa; el cap de servei de qualitat i educació ambiental del Govern, Gabriel Bardi, i del batle des Mercadal, Joan Palliser.
Ainsa ha felicitat els centres participants i ha volgut remarcar que “la implicació dels centres educatius en aquest programa reforça valors essencials per a la societat menorquina, com són el respecte i la cura per el nostre entorn. La feina compartida entre docents, alumnes i institucions impulsa la transmissió d’una consciència ambiental sòlida, dotant els més joves de les eines per construir un futur sostenible per a Menorca”.
Al final de l’acte, el públic ha gaudit d’una representació de teatre improvisat a càrrec de la companyia Teatre de Xoc. En aquesta actuació, alguns alumnes han participat activament en una escenificació humorística sobre el funcionament d’un centre ecoambiental.
El programa
En el programa, que enguany ha arribat a la 21a edició, hi han participat 147 centres educatius de les Illes Balears. Aquest dilluns, 11 de novembre, ja es van lliurar els guardons a 94 escoles de Mallorca; avui s’han atorgat els premis a les escoles de Menorca, i pròximament tindrà lloc la celebració de l’entrega de premis als centres d’Eivissa i Formentera.
L’objectiu del programa és integrar l’educació ambiental dins la vida quotidiana dels centres educatius de les Illes Balears. La iniciativa ofereix suport als centres per crear plans de treball que fomentin el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat, incorporant-los en els currículums i els programes d’estudi propis. Al començament de cada curs, es presenta la proposta ambiental, a partir de la qual s’estableixen els objectius a treballar i es defineix un pla d’acció
clar per assolir-los. Els eixos temàtics principals establerts per a aquest curs han estat biodiversitat, energia, canvi climàtic, residus i aigua. Els centres també han desenvolupat altres temes secundaris, com el consum responsable i els relacionats amb la mobilitat.com , el consum responsable, hort i jardí, biodiversitat i mobilitat.
Centres premiats a Menorca
Els tres centres guardonats a Menorca han estat: – CEIP Àngel Ruiz y Pablo, CEIP Mare de Déu del Carme (Maó) i CEIP Pere Casasnoves (Ciutadella).
Per la seva banda, els centres que han rebut el certificat de participació i el reconeixement pel seu compromís i participació han estat: CEIP Sant Lluís, CEIP Castell de Santa Àgueda (Ferreries), IES Cap de Llevant (Maó), IES Joan Ramis i Ramis (Maó), IES Pasqual Calbó (Maó), IES Josep Miquel Guàrdia (Alaior), IES Biel Martí (Ferreries), IES Josep Maria Quadrado (Ciutadella), IES Ma Àngels Cardona (Ciutadella), CC San Francesc de Sales (Ciutadella), CEIP Sa Garriga (Sant Lluis), CEIP Ma Lluisa Serra (Maó), CEIP Fornells (Es Mercadal) i CC Sant Josep (Maó).
El departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació participa en aquest programa del Govern des del curs 2016 – 2017 donant suport a l’elaboració dels plans de treball de cada centre participant.