El Consell Insular presenta l’avantprojecte del Centre d’interpretació de la Menorca Talaiòtica Ubicat al centre històric de Ciutadella, aquest centre s’erigeix com un equipament estretament vinculat a la inscripció de la Menorca Talaiòtica a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO

Aquest divendres, 15 de novembre, s’ha presentat l’avantprojecte del Centre d’interpretació de la Menorca Talaiòtica a la plaça de la Catedral de Ciutadella, un equipament que serà el punt de referència a l’illa sobre el patrimoni mundial de la Menorca Talaiòtica. La data d’inauguració depèn de les obres de rehabilitació arquitectònica de l’edifici, que està previst que es finalitzin el juliol de 2026. Per tant, el centre es podria posar en marxa cap al mes de novembre de 2026.

La presentació s’ha fet avui aprofitant la proximitat del Dia Internacional del Patrimoni Mundial (16 de novembre) i ha comptat amb la presència del president del Consell Insular de Menorca, Adolfo Vilafranca; el conseller de Cultura i president de l’Agència Menorca Talaiòtica, Joan Pons; el director insular de Cultura, Tiago Reurer; i el director de l’Agència MT, Antoni Ferrer.

El president Vilafranca ha afirmat que “el centre es convertirà en un punt de referència innovador i accessible, que aportarà valor a l’oferta cultural de l’illa i permetrà una comprensió atractiva i completa del seu ric llegat històric. És una inversió en la nostra identitat i en la projecció de Menorca com a destí cultural de primer nivell”. Per la seva banda, el conseller de Cultura ha destacat que “aquest projecte no només posarà en valor la història mil·lenària de la nostra illa, sinó que també serà un lloc de referència per a la cultura menorquina i un punt de trobada per a la transmissió de coneixement”.

El Centre d’interpretació de Menorca Talaiòtica estarà ubicat al nucli històric de Ciutadella, en el número 5 de la plaça de la Catedral, concretament on antigament es situava la seu de la Universitat General de Menorca i on l’any 1940 es va obrir la coneguda ferreteria SAVI. L’entrada serà pel carrer de Sant Geroni i integrarà l’antic empedrat de quan aquest espai era un carreró (Carreró d’en Girondell), que es va descobrir durant les cales arqueològiques prèvies.

Els seus dos objectius principals són:

– Proporcionar al públic local i visitant els coneixements previs per comprendre adequadament el paisatge cultural de Menorca i els vestigis arqueològics de la prehistòria menorquina.

– Crear un espai d’acollida de la Menorca Talaiòtica com a Patrimoni Mundial, que proporcioni informació pràctica sobre els recursos existents i incentivi la seva descoberta.

Un equipament innovador

El nou Centre META es presentarà com un espai interactiu i accessible que celebra el patrimoni històric de l’illa. Dissenyat per rebre tota mena de públic, oferirà una experiència expositiva, innovadora i participativa, que combina elements digitals i analògics, adaptats a visitants de totes les edats.

L’enfocament museogràfic del centre respecta l’arquitectura original de l’edifici, mantenint espais diàfans i sense afegir-hi divisions físiques, cosa que permet una percepció completa de l’entorn.

El relat

La proposta de relat que es presenta assenta les seves bases en emfatitzar els motius o criteris pels quals la Menorca Talaiòtica va ser declarada patrimoni mundial. Per accentuar la importància d’aquests criteris, el Centre META presenta un discurs que se centra en tres aspectes principals:

1. L’arquitectura.
2. El paisatge.
3. La cultura talaiòtica en el seu sentit més profund.

L’experiència de visita ha estat dissenyada per ser participativa i accessible, amb recursos com ara audiovisuals, jocs, diagrames i maquetes, oferint una immersió completa en els continguts de manera amena i no extensa, amb una durada suggerida de 60 minuts. A més, es garanteix la màxima accessibilitat, incloent-hi textos a Braille, exploració tàctil, i un sistema d’àudio-vídeo guia en català, castellà, francès i anglès, amb subtítols i audiodescripcions per a persones amb discapacitat visual o auditiva.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.