El departament de Benestar Social del Consell Insular de Menorca ha dut a terme la creació d’un nou equip d’intervenció familiar amb la vocació clara de donar suport, assessorament i seguiment a les famílies amb menors en situació de risc.
Es considera necessària la creació d’aquest nou equip per a donar resposta a les noves necessitats aparegudes en l’àmbit de protecció de menors a conseqüència del canvi de perfil d’aquest col·lectiu (s’aprecien moltes més situacions conflictives en el si de famílies amb menors que presenten problemes conductuals).
“Igualment, mitjançant la creació d’aquest equip d’intervenció multidisciplinar, es pretén dotar d’eines als progenitors per a facilitar el compliment per part dels membres del grup familiar dels plans de treball establerts pels tècnics del SIF, evitant d’aquesta manera l’agreujament de la situació i que aquesta pugui derivar en una declaració de desemparament amb el consegüent ingrés del menor en el centre de protecció, el seu desarrelament del seu nucli familiar i l’assumpció de la seva tutela per part del Consell Insular de Menorca”, explica la consellera de Benestar Social, Carmen Reynés.
En aquest context, la intervenció socioeducativa ha d’entendre’s com una acció preventiva davant situacions de risc i una acció alternativa davant situacions de desprotecció. Es tracta d’acompanyar a la família per a ajudar a donar una atenció integral als seus fills i filles, desenvolupant pautes d’atenció bàsica i pràctiques adequades a l’edat del fill, així com capacitar a la família per a enfrontar-se a situacions de crisis.
Aquest programa va destinat a famílies amb menors que mostrin una conducta antisocial o de risc; a famílies amb fills amb alteracions de conducta ocasionades per la falta o inadequació de l’acció parental; a menors en situació de vulnerabilitat; mares o fills víctimes de violència masclista; famílies amb menors que pateixin alguna patologia de salut mental greu; i famílies que tenen expedient obert en el SIF.
El pla d’intervenció comptarà amb observacions, objectius, activitats, estratègies i temporalització concrets que s’adequaran a les necessitats detectades i dificultats observades en la convivència familiar. Finalment, després de dur-se a terme les sessions plantejades, s’elaborarà un informe on es descriurà l’evolució de la intervenció i la consecució dels objectius plantejats.
Finalment, s’ha d’assenyalar igualment que la creació de l’equip d’intervenció especialitzat sorgeix també amb una altra vocació essencial de dur a terme el Programa d’Intervenció de Mesures Educatives, que es dirigeix a reconduir les conductes predelictives detectades en persones menors de 14 anys, així com a persones majors de 14 en cas que el Ministeri Fiscal desisteixi de la incoació de l’expedient quan els fets denunciats constitueixen delictes menys greus sense violència o intimidació en les persones o faltes.
L’equip d’intervenció familiar especialitzat per al compliment de les funcions estarà compost per un psicòleg, un treballador social, tres integradors socials i un auxiliar administratiu.