El departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació del Consell Insular de Menorca ha publicat l’informe 2022-2023 de l’Estratègia de Conservació de la Biodiversitat, una línia de gestió prioritària per a la Reserva de Biosfera de Menorca. Cada any, aquest programa canalitza importants recursos humans i econòmics per preservar i protegir el patrimoni natural de l’illa. L’informe bianual detalla totes les actuacions realitzades, organitzades en quatre grans àmbits: investigació i formació, conservació, programes de seguiment i divulgació i educació ambiental.
El conseller del departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació, Simón Gornés, ha remarcat que “aquest informe és una eina clau per mostrar la feina que s’ha dut a terme durant els darrers dos anys en matèria de conservació de la biodiversitat. Hem avançat de manera significativa en àmbits com la investigació, la protecció d’espècies i la sensibilització ambiental.” I ha afegit que “els resultats que presentam són fruit d’un esforç conjunt entre institucions, investigadors i la societat menorquina. Això ens anima a seguir fent feina en aquesta mateixa línia.”
Investigació i formació
Durant el 2022 i 2023 s’han dut a terme les convocatòries d’ajuts per a investigacions. Cada any s’han concedit 25.000 € a cinc projectes d’investigació sobre temes diversos com són les espècies de flora amenaçades, l’impacte de les onades de calor, les sargantanes exòtiques de l’illa o els briòfits.
Consulta els informes de tots els projectes d’investigació:
https://www.menorcabiosfera.org/Contingut.aspx?idpub=7931
També s’ha col·laborat amb l’associació Tursiops en una investigació sobre àrees importants per a la cria del catxalot a aigües balears, un projecte amb el qual s’ha col·laborat durant diversos anys.
Pel que fa a la formació, s’ha comptat amb dues estudiants universitàries que han realitzat les seves pràctiques col·laborant amb la Reserva de Biosfera en tasques de conservació d’espècies invasores. A més, s’ha continuat oferint dos habitatges gratuïts per a investigadors que desenvolupen els seus treballs a l’illa, acollint aquest any un total de 184 investigadors.
Conservació
En l’apartat de conservació es duen a terme actuacions per millorar la situació de la biodiversitat insular, sobretot en l’erradicació d’espècies invasores de fauna i flora, el control de l’ús de verí al medi natural, la reducció de la mortalitat per electrocució, la conservació d’amfibis, la recuperació de fauna ferida, la conservació de la Posidònia oceànica, el control de l’ús públic de les platges i la conservació d’espècies amenaçades com el milà reial i la flora endèmica.
Programes de seguiment
També s’ha continuat desenvolupant el Programa de Seguiment de la Biodiversitat de la Reserva de Biosfera, un ambiciós projecte que proporciona dades actualitzades sobre l’estat d’un ampli ventall d’espècies, facilitant així una gestió més eficient de la biodiversitat insular gràcies al coneixement detallat de les seves poblacions.
Amb aquest programa es controlen anualment grups d’espècies singulars com la flora amenaçada, les papallones diürnes, les libèl·lules, els ocells comuns, els ocells hivernants o els ratpenats cavernícoles, així com espècies amenaçades com la sargantana balear, la tortuga mediterrània, el galàpag europeu, el milà reial, el voltor negre, l’àguila peixatera, la gavina corsa, el corb marí, el conill o la marta. A l’informe anual que es presenta, hi ha un petit resum de la situació de cadascun d’aquests grups o espècies, mentre que a la pàgina web de la reserva es pot obtenir un informe individual més exhaustiu per a cadascun d’aquests seguiments.
Consulta els informes de seguiment:
https://www.menorcabiosfera.org/Contingut.aspx?idpub=1675
Divulgació i educació ambiental
En l’àmbit de la divulgació i l’educació ambiental, s’ha continuat amb l’edició de publicacions, llibres i fulletons que posen en valor la rica biodiversitat de l’illa. Entre aquestes, destaquen diversos números de la revista Ona, dos fulletons sobre biodiversitat terrestre i marina, resums de les Jornades de Medi Ambient de les Illes Balears, un calendari 2023 dedicat a la Reserva de Biosfera i dos nous volums de la col·lecció Quaderns Didàctics de la Reserva de Biosfera, que aborden els residus i les rondalles.
Pel que fa a l’educació ambiental, aquest any s’ha treballat en l’elaboració d’un Pla d’Educació Ambiental per a la sostenibilitat de la Reserva de Biosfera de Menorca, un document essencial que té com a objectiu apropar el coneixement i la informació sobre la Reserva de Biosfera als alumnes. A més, s’ha continuat oferint tallers educatius dirigits als centres escolars, que aquest any han arribat a més de 7.000 alumnes menorquins, proporcionant-los informació sobre diversos aspectes relacionats amb la Reserva de Biosfera de Menorca.