El Servei de Neteja de Platges realitza el retorn de la posidònia retirada durant l’estiu a vuit platges de Menorca Durant el mes de novembre, es retornaran 449 m3 de posidònia per contribuir a la protecció i recuperació de les platges a l'hivern

El Consell Insular de Menorca, a través del Servei de Neteja de Platges del Departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació, està duent a terme aquest mes de novembre el retorn de la posidònia retirada a les platges durant l’estiu. Aquesta actuació té com a objectiu preservar les platges de l’impacte dels temporals hivernals. A més, amb el retorn de la posidònia al seu lloc original, també es recupera l’arena retirada que forma part del sistema natural del litoral.

Durant la temporada estival, els munts de posidònia es retiren de la primera línia de mar, especialment en platges urbanes amb gran afluència d’usuaris i serveis turístics, com el lloguer de gandules i para-sols. Aquesta posidònia es diposita a zones habilitades dins del mateix sistema natural de la platja i, ara, a la tardor, es torna al seu lloc original. Aquest procés ajuda a prevenir pèrdues d’arena i reforça la resistència natural del litoral.

Enguany, la retirada de posidònia amb mètodes mecànics s’ha dut a terme a vuit platges: Punta Prima, Cala en Bosc, Platja Gran, Cala Santandria, Macarella, Binibèquer, Cala Blanca i Platges de Fornells. Punta Prima, amb 161 m3, i Cala en Bosc, amb 144 m3, concentren el 70% del total mobilitzat, que ascendeix a 449 m3. Aquest volum mostra una tendència a la baixa respecte a anys anteriors: 1.920 m3 el 2022 i 660 m3 el 2023.

El conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació, Simón Gornés, ha remarcat que “la posidònia és essencial per preservar el nostre litoral. És important que residents i visitants comprenguin el seu paper crucial en la protecció de les nostres platges. Aquest retorn és una acció imprescindible per mantenir l’equilibri natural. A més, aquest estiu hem dut a terme una campanya informativa a les platges per sensibilitzar la població sobre la seva importància i fomentar una actitud de respecte i responsabilitat cap a aquest recurs natural.”

La importància de la posidònia en la protecció del litoral
La posidònia (Posidonia oceànica) és una planta marina protegida que juga un paper crucial en l’ecosistema costaner de Menorca. Les seves fulles mortes, acumulades a les platges, són clau per protegir-les de l’erosió causada pels temporals, i aporten gran part de l’arena que forma el litoral. Aquest paper resulta fonamental en un context de canvi climàtic, amb temporals més freqüents i intensos i l’augment del nivell del mar.

Regulació i conscienciació ciutadana
El Decret 25/2018 sobre la posidònia de les Illes Balears regula la retirada i maneig d’aquesta planta per garantir-ne la protecció i compatibilitzar-la amb l’ús turístic de les platges. Només es permet la retirada en zones urbanes i amb baixa freqüència de temporals, mentre que en platges naturals és autoritzable de manera puntual i justificada.

A més, aquest estiu el departament ha realitzat una campanya de sensibilització per informar visitants i residents sobre la importància de la posidònia, posant en valor les platges amb restes d’aquesta planta i fomentant-ne la normalització i acceptació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.