El programa Pacient Actiu ha incorporat quatre noves malalties en les darreres edicions per continuar formant pacients actius formadors. Es tracta del dolor crònic no oncològic, la malaltia inflamatòria intestinal, la depressió major i el càncer de cap i coll.
Des que es va crear ara fa set anys, ha format un total de 280 pacients actius formadors. Actualment, el programa ha arribat a la 15a edició amb la realització de tallers arreu de les Illes Balears i que en aquesta ocasió ha comptat amb el suport de la consellera de Salut, Manuela García, que ha ressaltat que es tracta d’un programa d’èxit, consolidat i que tindrà continuïtat.
La consellera ha elogiat els seus començaments subratllant que va néixer “amb la intenció de millorar la salut i la qualitat de vida de persones amb malalties cròniques i persones cuidadores, mitjançant mecanismes de suport, acompanyament i formació entre iguals, que els permetin adquirir major autonomia i efectivitat en les seves cures”.
En la actualitat, hi ha en actiu 226 pacients actius formadors i persones cuidadores actives formadores: 194 a Mallorca, 13 a Menorca i 19 a Eivissa.
El programa Pacient Actiu ha anat incorporants diferents problemes de salut des de la seva creació. Hi ha tallers relacionats amb diabetis, malaltia renal crònica, insuficiència cardíaca i cardiopatia isquèmica, esclerosi múltiple, malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), càncer de mama, persones amb ostomia, fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica, malalties inflamàtories articulars, ictus, càncer ginecològic, immunodeficiències primàries i persones cuidadores.
En el primer semestre de 2024 es van dur a terme 11 tallers entre iguals amb 139 persones que varen completar-los, i una mitjana de 13 persones per taller. A partir del mes de juliol, ja s’han duit a terme 8 tallers, dels quals set han finalitzat i un encara està en marxa. Al llarg de 2024 també s’han format 94 professionals d’atenció primària.
Els grups de formació del programa Pacient Actiu s’adrecen a persones que tenen alguna malaltia crònica perquè la puguin conèixer millor i adoptin hàbits o conductes que els puguin millorar la salut. Els pacients actius formadors són els conductors d’aquests grups de pacients; és a dir, hi acompleixen el rol d’educadors, ensenyant als seus iguals a entendre la malaltia, a prendre decisions i a ser responsables de la salut pròpia, sempre amb el suport d’un professional sanitari.
El programa disposa a cada centre de salut de Mallorca d’entre un i tres professionals. A més, compta amb l’equip d’implementació format per 26 professionals d’atenció primària a Mallorca, amb l’objectiu principal de posar en marxa noves formacions de pacients actius formadors i de persona cuidadora activa formadora i per ajudar els centres de salut a organitzar i iniciar tallers entre iguals. També cada hospital de Mallorca té constituïda una subcomissió del programa, amb el mateix objectiu que l’equip d’implementació d’atenció primària. Igualment l’Àrea de Salut de Menorca i d’Eivissa i Formentera compta amb les seves subcomissions corresponents.
El programa Pacient Actiu s’engloba en el Pla d’Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques del Servei de Salut i està alineat amb l’Estratègia per a l’Abordatge de la Cronicitat del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. Es va crear amb la intenció de millorar la salut i la qualitat de vida dels pacients crònics i dels seus cuidadors per mitjà de mecanismes de suport, acompanyament i formació entre iguals que els permetin adquirir més autonomia i efectivitat en les cures.