Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

La constant de Hubble

El nou valor de la constant de Hubble per a galàxies molt, molt llunyanes i molt, molt antigues amb dades del Telescopi Espacial James Webb.

Cap a l’any 1929 Edwin Hubble va descobrir l’expansió de l’univers i va trobar que, en general, les galàxies s’estan allunyant de la nostra a una velocitat proporcional a la seua distància.

Mesurant la velocitat d’allunyament d’una galàxia i la seua distància es calcula la constant de Hubble (H0).

La distància d’una galàxia es calcula a partir d’unes estrelles que es diuen variables cefeides que fan variacions en la lluentor de forma periòdica.

Per a galàxies properes s’observa una gran dispersió, però per a galàxies més llunyanes la relació observada era de proporcionalitat. El gràfic entre velocitat i distància és una recta i la pendent de la recta és la relació constant entre velocitat i distància que és coneguda com a constant de Hubble.

El calibratge s’ha fet amb 42 supernoves de 37 galàxies amb cefeides observades pel telescopi espacial Hubble (HST).

El valor de la constant dóna aproximadament 73 km/s/Mpc (Mpc = megaparsec). Açò vol dir que una galàxia que es troba a 1 Mpc es mou a 73 km/s i una altra a 2 Mpc a doble velocitat (146 km/s).

El valor de H0 s’ha calculat per diversos mètodes.

Pel model cosmològic a partir de la radiació de fons de microones ha donat 67,4 ± 0,5 km/s/Mpc. En canvi, per dades de 42 supernoves, el telescopi espacial Hubble (HST) havia obtingut un valor de 73,2 ± 0,9  km/s/Mpc.

La diferència entre els dos valors 67 i 73 es considera massa grossa i es coneix com a Tensió de la constant de Hubble.

A principis d’aquest any, amb dades de 16 supernoves el telescopi espacial James Webb (JWST) ha donat un valor 72,6 ± 2,0 km/s/Mpc.

Aquest valor ha confirmat la coincidència amb les dades del HST i ha inclòs també galàxies més llunyanes i més antigues.

Entre les galàxies estudiades hi ha la galàxia espiral NGC 4258 (M106) que es troba a 23 milions d’anys llum (7 Mpc) i que s’està allunyant a 512 km/s.

I també la galàxia espiral NGC 5584 de Virgo a uns 92 milions d’anys llum (28,2 Mpc) de la Terra, que s’allunya a 2064 km/s.

Carpeta Ciutadana CIME

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.