Les Illes Balears, juntament amb les altres quatre comunitats afectades pel serotip 8 de la llengua blava, arriben a un acord per unificar criteris per al moviment de bestiar Recorda que, en aquests moments, la llengua blava és una de les principals preocupacions de la Unió Europea en temes de sanitat animal

El Govern, per mitjà de la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, ha arribat a un acord de col·laboració amb el País Basc, Navarra, Catalunya i Aragó, comunitats també afectades pel serotip 8 de la llengua blava, per unificar criteris per al moviment de bestiar. En aquest sentit, el director general Fernando Fernández ha destacat que «amb la situació extremadament complexa que viuen totes les comunitats que tenen la malaltia, és important que els territoris que estam afectats per un mateix serotip coordinem les estratègies amb diversos objectius; evitar la propagació de la malaltia a altres territoris, establir criteris comuns per al moviment de bestiar (sobretot en vida) i, sempre que sigui possible, facilitar el dia a dia dels ramaders afectats amb mesures de flexibilització raonables».

En concret, l’acord exposa que les zones suspeses es delimitaran segons l’àmbit territorial, provincial i comarcal d’acord amb les instruccions del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA). Així, l’Acord de Mesa del MAPA referent als moviments de bestiar des d’una zona suspesa cap a una altra zona lliure, ja estableix unes condicions d’acord amb el tipus de moviment i edat dels animals.

«L’objectiu és unificar criteris per als moviments entre les zones suspeses al serotip 8. A causa de la complexitat de la situació, és necessari establir unes condicions acordades de moviments de bestiar aplicable per a aquests trasllats. Aquestes condicions es mantindran fins al final del període de transició establert per la falta de disponibilitat suficient de vacuna en determinades comunitats o fins al començament del període estacionalment lliure de vector», ha explicat Fernández.

Amb la finalitat de minimitzar el risc de propagació de la malaltia es diferencien dos tipus d’àrees o subzones, d’àmbit comarcal, segons s’hagin detectat o confirmat focus o no. En concret, es divideixen en zones (comarques) amb circulació vírica detectada, animals amb resultats a proves PCR desfavorables; i zones (comarques) amb circulació vírica no detectada, animals amb resultats a proves PCR favorables o absència de proves fetes.

Fernández ha recordat que en pocs anys hem passat de tenir una malaltia relativament controlada a una situació extremadament complexa. Actualment, és una de les principals preocupacions de la Unió Europea en temes de sanitat animal. «Tenim 12 serotips diferents del virus, cinc d’ells circulant a Espanya. Pràcticament tot l’Estat té la malaltia als seus territoris, fins i tot hi ha diverses comunitats que tenen fins a quatre serotips al mateix temps», ha indicat el director general.

Entre les condicions per al moviment d’animals entre les zones suspeses d’aquestes comunitats, la pauta vacunal implica animals amb la pauta vacunal completa i revacunació en cas indicat segons la fitxa tècnica del fàrmac. La validesa del PCR serà de deu dies. Entre altres coses, afecta moviments de vedells amb destinació a l’engreixador. A més, s’exigeix la desinsectació dels vehicles en les 48 hores prèvies als trasllats.

Fernández insisteix que «aquest acord té efectes directes positius i immediats sobre els nostres ramaders. Per exemple, aquesta mateixa setmana surten 230 vedells de Menorca a un engreixador d’Aragó, fet que ha estat possible amb molts menys tràmits i controls perquè existeix aquest acord de col·laboració». El director general també ha destacat que en el marc d’un acord d’aquest tipus es poden impulsar altres actuacions importants a curt i mitjà termini com, per exemple, actualitzar i analitzar de manera rigorosa els efectes del serotip 8 sobre la cabanya ovina amb relació al seu impacte productiu i econòmic o plantejar proposta per a la incorporació de la llengua blava en els sinistres sanitaris en l’assegurança d’oví.

En darrer lloc, Fernández ha traslladat al sector que «estam passant el pic més alt de l’epidèmia. A partir d’ara tot començarà a millorar, ja que la vacunació anirà frenant el ritme de contagi i el 15 de desembre comença el període lliure de circulació del moscard, declarat pel Ministeri aquesta setmana». En aquest sentit, la pròxima campanya començarà el 15 d’abril: «Estam segurs que el nombre de focus nous haurà baixat molt i les tasques seran de manteniment», ha conclòs el director general.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.