El diputat autonòmic del PP, Jordi López Ravanals, ha defensat avui a la Comissió d’Economia del Parlament de les Illes Balears una proposició no de llei per garantir la continuïtat i protecció de la indústria de les pedreres de marès a Menorca.
López Ravanals ha destacat que “si hi ha un element constructiu que defineix Menorca, és la pedra de marès. Aquest material, present a monuments prehistòrics, esglésies, molins, fortaleses i edificacions modernes, representa una indústria tradicional que ha contribuït al desenvolupament de l’illa durant segles”.
El 2005 hi havia 20 pedreres actives, segons recull el Pla Director Sectorial de Pedreres. El 2018, data d’actualització del pla esmentat, la xifra s’havia reduït a 12 i cinc anys després, són nou les que realment mantenen l’activitat, encara que només tres es dediquen a l’extracció de marès.
El diputat ha subratllat que la demanda de pedra de marès supera actualment la capacitat d’extracció a causa de l’auge de la rehabilitació de cases i llocs tradicionals menorquins, “ens enfrontem al risc de veure desaparèixer una activitat que no només forma part de la nostra història, sinó que també contribueix al teixit econòmic de l’illa”, ha afirmat.
López Ravanals ha assenyalat la manca de relleu generacional i les restriccions legals actuals derivades de la Llei 10/2014 d’Ordenació Minera, “si bé aquesta normativa va servir per regular, modernitzar, donar seguretat legal i conciliar el desenvolupament econòmic d’aquesta activitat amb la protecció del medi ambient, actualment fa pràcticament impossible l’obertura de noves pedreres, cosa que posa en perill el futur del sector”, ha explicat.
Per això, el diputat ha proposat instar el Govern a revisar aquesta llei per adaptar-la a les particularitats i necessitats específiques de Menorca i que s’implementin mesures concretes per evitar la necessitat actual d’importar pedra de marès de fora de l’illa.
La iniciativa ha estat aprovada i ha comptat amb el suport unànime de tots els grups polítics del Parlament.