El nou fast ferri amb motors duals GNL de Baleària que fa la ruta Barcelona-Alcúdia-Ciutadella redueix un 22% les emissions de CO2 a l’atmosfera en comparació del vaixell d’alta velocitat que operava anteriorment. El president de Baleària, Adolfo Utor, s’ha mostrat molt satisfet amb els resultats d’aquesta primera connexió marítima en alta velocitat propulsada a GNL des de Barcelona a Balears, en una presentació al port de la ciutat catalana, que n’ha reunit un centenar persones dels grups dinterès de la naviliera.
Baleària és l’única companyia de ferris que fa servir el gas natural com a combustible, una aposta que va iniciar el 2017 al port de Barcelona, amb un projecte pilot d’un motor auxiliar amb aquesta energia. Entre el 2019 i el 2024 ha anat incorporant progressivament a la seva flota 11 vaixells de nova construcció i remotoritzats que naveguen amb GNL. Al port de Barcelona, aquest any Baleària ha realitzat el 80% de les operatives de subministrament de gas natural liquat. Això equival a 325.000 MWh, una xifra rècord per a la naviliera, que triplica el volum de l?any passat.
Baleària ha transportat més de la meitat de la càrrega i passatge del port de Barcelona a Balears, a les seves quatre sortides diàries que connecten amb Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. “Aquest any hem transportat al global de les rutes des de Barcelona més de 500.000 passatgers, fet que suposa un creixement del 12%”, ha assenyalat Utor.
‘Fast ferri Margarita Salas’
Pel que fa al nou fast ferri Margarita Salas, que va començar a operar al juliol entre Barcelona, Mallorca i Menorca, Utor ha destacat que “suposa un salt qualitatiu i quantitatiu, en capacitat, confort i eficiència energètica”. A més, ha assenyalat que els bons resultats reafirmen la companyia “en un model de negoci a llarg termini que implica grans inversions, en aquest cas 126 milions d’euros, però que tenen un impacte directe a la competitivitat i al medi ambient”.
Així, Utor ha assenyalat la reducció a la petjada de carboni que suposa l’ús de gas natural com a combustible: “El consum d’atmosfera amb el Margarita Salas és molt menor que el del vaixell que abans operava. Gràcies a l’ús de GNL, aquest fast ferri deixarà d’emetre 13.000 tones de diòxid de carboni cada any”. El nou catamarà és l’onzè de la naviliera dotat de motors duals de gas, una tecnologia versàtil que permet navegar amb diferents combustibles, com ara el gas natural actualment o fonts renovables neutres en emissions de CO2 en el futur. “Això ens situa en una posició de lideratge en lʻobjectiu de la descarbonització el 2050”, ha remarcat Utor.
Per part seva, el president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, ha detallat: “En els 22 anys que fa que Baleària opera al Port de Barcelona, tots dos hem anat de la mà impulsant un transport de passatgers i mercaderies més eficient. Junts vam ser pioners en l´ús de gas natural en un projecte pilot. Com a Baleària, el Port de Barcelona continua invertint en l’objectiu de ser un port amb zero emissions de carboni. El pas següent és que els vaixells amb connexió elèctrica puguin connectar-se a la xarxa d’energia renovable del port”.
El millor valorat pels passatgers
El fast ferri Maragarita Salas, que té capacitat per a 1.200 passatgers i 425 vehicles, connecta Barcelona amb Mallorca i Menorca durant tot l’any, amb una durada de tres hores i mitja. És el vaixell més ben valorat de la companyia a les rutes amb Balears, amb una satisfacció de 8,8. Té dues cobertes de passatge, amb espais interiors amplis, lluminosos i confortables, amb diferents acomodacions (butaques estàndard, premium i salons privats) i serveis digitalitzats. Pot assolir una velocitat de servei de 35 nusos i compta amb innovacions tècniques per reduir el moviment, minimitzar les vibracions i sorolls i millorar el confort dels passatgers.
Cal destacar que el nom del vaixell és un homenatge a la bioquímica Margarita Salas, referent de la ciència a Espanya en la investigació al camp de la biologia molecular. “És un veritable orgull que Baleària hagi pensat en el llegat de Margarita Salas per donar nom a un dels vaixells més innovadors. Detalls com aquest simbolitzen l’aspiració conjunta de visibilitzar la importància de les dones pioneres al camp de la ciència i inspirar noves generacions de nenes”, ha explicat la filla i presidenta de la Fundació Margarita Salas, Lucía Viñuela.
El finançament del vaixell ha comptat amb la participació dels Fons Next Generation de la Unió Europea, dins del Mecanisme per a la Recuperació i la Resiliència (MRR).