Finca es Rafal, Mallorca

L’Oficina de l’Energia OTC Menorca 2030 del Consell Insular centra la seva activitat en la creació de comunitats energètiques

L’Oficina de l’Energia Menorca 2030 del Consell Insular de Menorca, dedicada a l’assessorament a la ciutadania en matèria de transició energètica, ha passat a anomenar-se Oficina de l’Energia i Transformació Comunitària Menorca 2030 (OTC) i centra la seva activitat en la creació de comunitats energètiques a Menorca.

Integrada dins del departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació, l’oficina ha entrat a formar part d’un programa d’ajuts de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), que en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat amb fons NextGeneration de la Unió Europea, impulsen a l’Estat espanyol la creació i dinamització de comunitats energètiques.

Així, l’oficina incentivarà la creació de comunitats energètiques i farà un acompanyament integral a les iniciatives que en sorgeixin. Entitats, empreses i ciutadania que vulguin aprofitar els beneficis de compartir i gestionar energia renovable de manera conjunta podran rebre suport per fer-ho. Entre altres aspectes, l’assessorament que es realitzarà inclourà el plantejament inicial, l’estudi de viabilitat, la constitució legal de la comunitat, el model de funcionament o el sistema de gestió per al repartiment de l’energia generada.

L’OTC ha estat presentada en la Junta de Batles de la Reserva de Biosfera celebrada avui as Castell amb la presència de tots els batles i batlesses de Menorca, així com representats i tècnics del departament de Medi Ambient del Consell Insular.

La nova funció de l’oficina s’alinea amb el full de ruta de descarbonització de l’illa, l’Estratègia Menorca 2030, que estableix la participació ciutadana com un dels criteris que ha de regir el procés de transició energètica a Menorca. Les comunitats energètiques són una de les més clares expressions d’aquest model energètic socialment participat.

Les comunitats energètiques

Una comunitat energètica és una agrupació de ciutadania, petites empreses i entitats que s’uneixen per produir, compartir i gestionar energia de forma local i democràtica. El seu objectiu és obtenir beneficis ambientals, econòmics i socials per als seus membres, i pot integrar serveis molt diversos com la generació d’energia renovable elèctrica i/o tèrmica de forma comunitària, mobilitat sostenible compartida, formació ciutadana o compres col·lectives i subministraments d’energia renovable.

Una de les fórmules més esteses és la de compartir una instal·lació fotovoltaica a distància, establint un repartiment de l’energia generada amb el consegüent estalvi econòmic a la factura elèctrica. Es tracta d’una fórmula molt indicada per a aquelles persones, empreses o entitats que no comptin, per exemple, amb una coberta pròpia per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques, o que no puguin o vulguin realitzar una gran inversió per a una instal·lació d’aquestes característiques.

Entre els beneficis de formar part d’una comunitat energètica, a més de l’estalvi econòmic que pot comportar, hi ha la democratització de l’accés a autoconsum renovable per a persones sense coberta adequada, de lloguer o amb consums baixos; l’optimització d’una instal·lació ja existent que pugui repartir excedents energètics, la flexibilitat d’entrada i sortida de la comunitat o la varietat de possibilitats de finançament, entre altres.

Xerrades informatives a cada poble

Una de les principals activitats de l’OTC durants els següents mesos serà l’organització de xerrades informatives a tots els pobles de l’illa en col·laboració amb els consistoris. L’objectiu d’aquestes xerrades serà informar la ciutadania sobre tot allò referent a les comunitats energètiques i cercar la creació de primers grups d’interessats en formar-ne una. A partir d’aquí iniciarà el procés d’acompanyament, que comptarà amb sessions informatives i de treball posterior a mesura que avanci el procés de configuració.

La primera xerrada informativa tindrà lloc a la Biblioteca pública de Ferreries el pròxim 18 de desembre a les 19.30 h i totes les entitats, empreses i ciutadania interessada estan convidades a assistir.

Web Oficina de l’Energia i Transformació Comunitària Menorca 2030 (OTC): https://www.menorcabiosfera.org/OficinaEnergiaOTCMenorca2030/Index.aspx

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.