Finca es Rafal, Mallorca

Més d’una trentena d’esdeveniments conformen la programació d’hivern-primavera 2025 del Teatre Principal de Maó El nou calendari del coliseu maonès inclourà cites destacades com la nova edició del Festival de Teatre Infantil, les multipremiades obres Forever i Averno, les actuacions internacionals de Cécile McLorin Salvant i Clinton Jordan, les rialles d’Alex O’Dogherty i la 54a Temporada d’Òpera amb la representació d’Aida.

Avui matí, el Teatre Principal de Maó ha presentat en roda de premsa, tots els detalls del calendari de la temporada hivern-primavera 2025. Un programa que inclou més d’una trentena d’esdeveniments que tindran lloc al coliseu maonès entre els mesos de gener a juny de 2025. L’acte ha tingut lloc a la Sala Principal del Teatre i ha estat conduïda per Héctor Pons (President de la Fundació Teatre Principal de Maó i Batle de Maó), Carlos Uhler (Vicepresident de la Fundació Teatre Principal de Maó i Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Maó) i Nieves Portas (Directora-gerenta de la Fundació Teatre Principal de Maó). La presentació també ha comptat amb la participació dels i les artistes, promotores, i entitats culturals i institucionals que formaran part de la present temporada.

“Avui presentam una temporada molt completa que abasta un total de sis mesos, per poder oferir una major planificació al ciutadà i, al mateix temps, per afavorir la participació i l’assistència al Teatre, especialment pensant en aquell públic que ens visita i s’ha de desplaçar des de fora de l’Illa”. “La direcció artística del Teatre continua la seva aposta per configurar una programació variada i incloure una major programació de gèneres com el teatre, la dansa o el circ, amb un exitós resultat fins avui dia”, afegeix el President de la FTPM i alcalde de Maó.

Un programa que enceta l’any 2025 amb una nova agenda cultural àmplia, diversa, atractiva, i plural que referma el Teatre Principal de Maó com a pulmó cultural de Menorca. Una programació que combina la programació pròpia, la d’entitats o promotors culturals i la institucional, mitjançant una trentena d’esdeveniments de diferents gèneres, procedències, i destinades a diferents tipus de públics. Un programa que inclou novetats però que segueix l’estela de l’anterior amb el lema 195 anys del Principal. Un Teatre ple de vida i que batega amb més força que mai!

El programa també desvetlla el cartell que representarà la XIII edició del Festival de Teatre Infantil. Una nova edició que tindrà lloc entre els dies 9 i 13 d’abril amb la representació de nous espectacles al carrer, a les escoletes, centres socials, i a l’escenari del coliseu maonès. Tots ells, encara per desvetllar.

Entre les novetats i noves apostes de la direcció artística del Teatre, destaca l’arribada del format Funció Accessible al Teatre Principal de Maó. Una funció adaptada que permetrà que persones amb discapacitat sensorial (visual i auditiva) o amb hipoacúsia (perduda auditiva) —molt freqüent en persones d’edat avançada—, puguin gaudir també de, en aquest cas, l’obra teatral Un amor particular, el pròxim 22 de febrer. La representació es durà a terme mitjançant la incorporació de mesures i eines d’accessibilitat comunicativa com el subtitulat adaptat, l’audiodescripció, el bucle magnètic individual i la sonorització amplificada amb auriculars. Els dispositius per a l’audiodescripció, el bucle magnètic i els auriculars que permeten la sonorització amplificada podran recollir-se a l’estand que habilitarà Teatro Accesible al vestíbul del Principal, abans de l’inici de la funció.

 “Apostar per la funció accessible és poder obrir el Teatre a persones o col·lectius que no solen assistir als nostres espais per mancança d’adaptacions per ells i elles; a més, es ressenyable poder de sumar-nos a la xarxa estatal de teatres que ja implementen aquestes accions als seus espectacles, en correspondència a les noves directrius d’accessibilitat no només en l’àmbit físic i arquitectònic, sinó també en el sensorial”, manifestava aquest matí, la Directora-gerenta del Teatre Principal de Maó, Nieves Portas.

D’altra banda, el Principal de Maó enguany celebrarà el Dia Mundial del Teatre (27 de març) amb dues visites guiades (en català i castellà) gratuïtes, en les quals, els interessats, podran recórrer els indrets més emblemàtics d’aquest edifici, com el vestíbul, la Sala principal, l’anomenada Sala de la Reina, la Sala Palagi, l’escultura de Talia, el museu, el «galliner» o el backstage, així com conèixer les anècdotes que abasten els, pràcticament, 200 anys de la seva història. El termini d’inscripció s’obrirà entre els dies 1 i 8 de març per als Amics i les Amigues del Principal, i entre els dies 10  i 21 de març, per a tot el públic general.

Temporada hivern-primavera 2025

El 3 de gener, el Teatre Principal de Maó dona la benvinguda l’any 2025 i enceta la seva nova agenda amb dues representacions teatrals de l’obra El monstre de colors, de la companyia catalana Tutatis. Un espectacle de titelles i música basat en l’exitós llibre El monstre de colors —de la il·lustradora i dissenyadora gràfica Anna Llenas (Diario de las emociones, Te quiero (casi siempre), Si yo fuera un gato)—, que compta amb 300.000 còpies venudes i ha estat traduït a 16 idiomes.

Un dia després, dia 4 de gener, la banda menorquina Pèl de Gall acomiadarà la gira de l’àlbum Forces d’atracció amb un concert íntim i proper, però —a la vegada— ple de moments animats i festius, propis de la música del grup menorquí.

Amb motiu del Dia de Sant Antoni, el Principal acollirà el Concert de Sant Antoni 2025 (17 de gener), protagonitzat pel baix-baríton Simón Orfila, la Capella Davídica de la Catedral de Menorca i l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, dirigida, un any més, pel seu director titular Pablo Mielgo. Aquesta efemèride també serà celebrada dia 19 de gener amb la Gala Protagonistes de la Vida Menorquina 2024; un homenatge que Es Diari cada any rendeix a la informació, la cultura, la música i les nostres tradicions.

El calendari del mes de gener conclourà dia 26 de gener, amb el monologuista i influencer asturià Daniel Fez, que omplirà de rialles el coliseu maonès amb el seu nou espectacle titulat La vida regulinchi. El calendari humorístic d’aquesta nova temporada el completa Alex O’Dogherty, que commemorarà el Dia Mundial de l’Humor amb la segona part del seu exitós espectacle Imbècil, titulat Palabras Mayores (26 d’abril) i Agustín El Casta, que arribarà el 15 de juny per presentar a Menorca el seu nou showGastronomía noche y día.

A més de celebrar el tradicional Dia de Sant Antoni (17 d’abril); el Principal celebrarà efemèrides com el Dia Mundial de l’Humor (26 d’abril), el Día de Andalucía 2025 (28 de febrer) amb una gala de música i dansa organitzada per la Casa de Andalucía de Menorca; el Dia de la Dona (8 de març) amb Anonymous was a woman, un concert homenatge a les dones compositores conduït per la Coral de la Universitat de les Illes Balears; el Dia Mundial del Teatre (27 de març) amb la representació de l’obra teatral Señora Einstein (29 de març) de la companyia Teatro Defondo (Madrid); una obra basada en la història de Mileva Marić, primera esposa de Albert Einstein i cocreadora de la Teoria de la Relativitat, una de les teories científiques més revolucionàries del segle XX. El Dia Internacional de la Dansa (29 d’abril) també es celebrarà al Principal amb la posada en escena de la producció de dansa contemporàniaAverno (19 d’abril), de la companyia Marcat Dance, dirigida pel multipremiat coreògraf i ballarí espanyol Mario Bermúdez.

Després de dues setmanes de tancament —degut a l’aturada tècnica de revisió i manteniment anual— durant el mes de febrer, el Principal de Maó reobrirà les seves portes amb el teatre de màscares de Kulunka Teatro (País Basc) i la seva nova producció Forever (16 de febrer), guardonada amb el Premi Max 2024 a la Millor Direcció i a la Millor Autoria, entre altres reconeixements. Un espectacle amb llenguatge silent que combina la tendresa i la cruesa en clau d’humor i d’ironia, dirigida al públic jove i adult.

Forever serà la primera de les cinc propostes que arribaran a Maó (després del darrer trimestre de l’any 2024) gràcies al programa PLATEA, impulsat per el Instituto Nacional de las Artes Escénicas y la Música (INAEM). La segona d’aquestes cinc propostes serà Un amor particular (22 de febrer), una comèdia romàntica de la companyia Focus (Castella i Lleó – Catalunya), que, al Teatre Principal de Maó, com a novetat, s’oferirà en format de funció accessible. Gràcies al programa estatal, també arribaran a l’escenari maonès les produccions Viaje al planeta de todo es posible (16 de març), Señora Einstein(29 de març) i Averno (19 d’abril). Viaje al Planeta de Todo es Possible, de la companyia Índigo Teatro(Andalusia), és una obra de teatre infantil divertida i pedagògica, guardonada amb el Premi Ateneo Teatro 2023 a Millor Espectacle de Teatre Infantil, que acosta els infants a conèixer l’empatia, l’autoconeixement i les emocions i que combina personatges reals, titelles, dansa, música amb una posada en escena i una il·luminació molt originals.

Enguany, la Sala de la Reina tornarà a acollir un espectacle dirigit als més petits i petites de la casa amb l’obra teatral La pingüina viatgera, que arriba de la mà de la productora mallorquina La Fornal d’Espectacles, amb una doble funció dia 20 de febrer. Una obra multidisciplinària capaç de mostrar la importància de cuidar el món en què vivim.

Durant el mes de març, arribaran els plats més internacionals d’aquest nou calendari. El dia 6 de març, en el marc del 27è Menorca Jazz Festival, el Teatre Principal de Maó acollirà l’artista que encapçalarà el festival de jazz més aclamat a Menorca, organitzat un any més, per Jazz Obert: Cécile McLorin Salvant. Als seus 35 anys, la compositora, cantant i artista visual (nascuda als Estats Units), ha rebut tres premis Grammy i ha guanyat el concurs Thelonius Monk. A Maó, Salvant oferirà un concert insòlit i expectant acompanyada pels virtuosos Sullivan Fortner (piano), Yasushi Nakamura (contrabaix) i Kyle Poole (bateria). D’altra banda, enguany, l’agrupació menorquina Moments a Cor —dirigida per Elsa Perches— s’adhereix al virtuosisme del director, cantant, arranjador, productor i vocal coach estatunidenc Clinton Jordan, qui s’encarregarà de conduïr la vetlada musical Gospel Experience 5.0 (26 de març) al capdavant del centenar de veus que conformen el cor menorquí.

A banda d’aquestes noves cites, també tindran cabuda les vetlades habituals al Principal, com la vetlada musical Entre el Silenci i la Glòria (21 de març), abanderada per la Banda de Música de Maó i el seu nou director musical, Paul Coll; la Gala Operística (6 d’abril), representada per Cor Illa de Menorca; i la habitual Gran Gala Sine Dolore (10 de maig), organitzada per l’Associació Sine Dolore.

El teatre local i balear arriba de la mà de la companyia Xàfec Teatre (Menorca) i la productora Produccions de Ferro (Mallorca). La companyia menorquina portarà a escena la seva particular visió d’Edmond (30 d’abril), obra d’un dels grans noms de la literatura estatunidenca del darrer mig segle, com és David Mamet; i ho farà amb un repartiment menorquí de luxe protagonitzat per Aleix Rengel, Rodo Gener, Queralt Albinyana i Pedro Morlà (dirigida per Pitus Fernández). D’altra banda, la productora d’espectacles mallorquina trasllada a Maó l’obra El dies bons (3 de maig), l’adaptació teatral de la novel·la homònima de l’escriptora mallorquina Aina Fullana Llull, que relata la història d’una família travessada per les addiccions i per les conseqüències que comporten.

El mes de maig conclourà amb la presentació de la primera funció d’Aida (30 de maig i 1 de juny). Una òpera de Giuseppe Verdi en quatre actes que ens transportarà a l’antiga reialesa d’Egipte. La primera funció serà també oferida a la fresca, al carrer de les Moreres, a través de l’iniciativa Òpera al carrer. L’acte organitzat per la Fundació Menorquina de l’Òpera amb la col·laboració de l’Associació Amics de s’Òpera de Maó, celebra la seva LIV Temporada d’Òpera i comptarà amb la direcció musical de Matteo Beltrami, la direcció d’escena de Massimo Gasparon, el Cor Amics de s’Òpera i l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears. Prèviament a aquesta vetlada, durant el mes de maig, podrem gaudir de la Conferència sobre Aida (9 de maig), a càrrec, un any més, de Ramon Gener (9 de maig). Una trobada en format proper i amè que revelarà els secrets i les particularitats de l’obra als espectadors i espectadores, a fi d’enriquir el coneixement i gaudir així, de l’obra.

Durant els mesos de maig i juny també acomiadarem l’any escolar amb el Concert de Final de Curs (14 de maig), del Conservatori Professional de Música i Dansa Menorca; l’Audició de Final de Curs (7 de juny) de les Escoles Municipals de Música de Menorca i la XXIX Mostra d’Alba Estudi Dansa (28 i 29 de juny). Tres mostres de música i dansa on els alumnes presentaran la feina realitzada durant l’any acadèmic.

El programa el completa l’obra Operació Òpera (12 febrer) de la companyia mallorquina Diabolous in Musica; i El viatge del Petit Príncep (27 març), d’Arsis Produccions. Dues propostes dirigides als centres educatius de Menorca que arriben al Principal gràcies al Programa Viu la Cultura, de laConselleria d’Educació i Universitats del Govern de les Illes Balears – DG de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa. Servei d’Innovació Educativa.

Les entrades de gran part d’aquesta programació sortiran a la venda a partir de demà, dia 19 de desembre (a partir de les 11.30 h) a les taquilles físiques del Teatre, així com al web www.teatremao.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.