L’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) ha rebut el Premi Pompeu Fabra en la categoria de comunicació i noves tecnologies atorgat aquest 12 de desembre a l’Auditori del Palau de la Generalitat durant la desena edició dels Premis Pompeu Fabra i la vuitena edició dels premis Robèrt Lafont, els quals organitza la Conselleria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.
El president de l’AMIC, Ramon Grau, acompanyat per Carmina Crusafon, Zaida Torregrossa, Josep Ritort i Núria Muñoz, membres de la junta i de l’equip de l’AMIC han rebut el reconeixement de mans del conseller Francesc Xavier Vila. En el seu discurs d’agraïment, Grau, ha destacat que rebre aquest guardó suposa un gran valor i prestigi cap a la premsa de proximitat i als més de 600 mitjans que conformen actualment l’Associació i ha dedicat el premi als companys i companyes del País Valencià a causa de la situació que viuen per la DANA i la qüestió sociolingüística actual.
En aquest sentit, el president de l’Associació ha posat en valor la tasca que du a terme l’AMIC des de fa més de 27 anys posant especial èmfasi en els projectes orientats a fomentar l’ús del català entre les noves generacions a través de l’escriptura o les noves tecnologies, com són el concurs literari AMIC-Ficcions i el concurs audiovisual AMIC-Directes. A més, ha remarcat la constant reinvenció de l’entitat a través de projectes com el Premi AMIC Tresdeu, la sèrie documental del “Poble al Món”, el naixement d’AMIC Creadors o la IA AMIC, entre altres.
El veredicte emès pel jurat ha destacat que “l’AMIC ha esdevingut actor destacat en el panorama comunicatiu, impulsant iniciatives que fomenten la innovació, la creativitat i la qualitat professional”.
Guardonats dels Premis Pompeu Fabra i Robèrt Lafont 2024
En aquesta desena edició dels Premis Pompeu Fabra també s’ha guardonat de forma ex aequo a Camacuc – juntament amb la companyia teatral Dagoll Dagom -, revista infantil associada a l’AMIC que enguany ha celebrat el 40è aniversari en la categoria de projecció i difusió de la llengua catalana.
Així mateix, s’ha premiat a Isidor Marí Mayans en la categoria trajectòria professional científica o cívica; la llibreria Drac Màgic – socioeconòmica -; la comunitat lingüística catalana ha sigut per Míchel Sánchez – incorporació a la comunitat lingüística catalana – i de manera ex aequo a l’Associació Aire Nou de Bao i Isidre Pérez i Edo – voluntariat lingüístic -. D’altra banda, el Premi Robèrt Lafont s’ha atorgat a Fredo Valla, guionista, director de cinema, escriptor, professor i activista cultural.
Aquest guardó s’atorga a persones, entitats, empreses o organitzacions que contribueixin en la projecció social de la llengua catalana, i fomenta l’acció de la societat civil en l’impuls del català en els sectors de regulació privada.