GOB Menorca – El pròxim dissabte, dia 28, s’ha convocat una concentració en protesta per la massificació turística creixent que ve patint Menorca. En 2024 hem tornat a superar els anys anteriors i el Consell Insular ha anunciat un substancial increment de la promoció turística.
La saturació que patim a l’estiu es prepara durant l’hivern. El dia 28, a la Plaça Conquesta de Maó, a les 10.30 h, construirem un missatge que demana un futur millor. Veniu i convidau les vostres amistats.
Aquí hi trobareu alguns dels motius pels quals es convoca aquesta concentració.
Per motius econòmics
A principis d’aquest segle, les Illes Balears eren la regió nombre 46 d’Europa en Renda per càpita. En 2023 havíem retrocedit a la posició 148. El drama és que això ha succeït mentre augmenta vertiginosament el nombre de turistes. Què està passant?
L’any 2024 ha tornat a ser un any on s’ha registrat la major afluència turística de la història. I ja en duim uns quants d’aquest estil. Així ho apunten les diferents fonts habituals que generen indicadors a la nostra comunitat.
Això vol dir que, quan rebíem una tercera part dels turistes que ara rebem, teníem uns resultats econòmics molt millors. La massificació va en contra de la rendibilitat econòmica de la comunitat.
Per motius ambientals
La massificació turística implica tenir molta més gent que passa per l’illa al cap de l’any. Cada persona necessita abastiment d’aigua potable, proveïment energètic, recollida de residus, tractament d’aigües residuals…
En 2024, segons dades Ibestat, hem tingut més de 200.000 persones damunt Menorca durant 43 dies. A la punta d’agost, el dia 10, s’hauria arribat a les 232.000 persones.
Amb aquesta pressió, moltes de les platges pateixen una saturació sistemàtica, amb una quantitat de gent que supera en molt el màxim establert per la dimensió de cada espai. Cala Mitjana, on aquest any es va ampliar l’aparcament, ha arribat a estar vuit vegades per damunt del màxim que hauria de presentar.
Igualment, moltes depuradores no donen a l’abast davant el gran volum d’aigües residuals que hi arriben. Superar certs màxims, va en detriment de la conservació dels atractius de l’illa.
Per motius socials
Balears és la comunitat que mostra els preus més alts de compra d’habitatge i és la segona en preus de lloguer. Disposar d’una casa sol representar un 63 % del sou.
Menorca té unes 85.000 places turístiques reconegudes. D’aquestes, n’hi ha 30.000 que ho son en la modalitat de lloguer turístic, o sigui, cases o pisos que es lloguen a turistes.
Representen unes 5.800 cases. A les quals cal afegir-ne uns milers més que es lloguen sense constància oficial.
Si aquest tema no es controla, els nous habitatges que es facin també acabaran en lloguer turístic o en mans de compradors forans d’alt poder adquisitiu. Aquesta problemàtica està deixant tota una generació sense projecte de vida. Si no hi ha habitatges assequibles, és molt complicat plantejar-se el futur.
Guardeu la data: Dissabte dia 28, a les 10.30 h, a la Plaça Conquesta de Maó