Bep Al·lès / Ciutadella – El bullit de Menorca, com la resta de bullits de les Illes i del Principat -com els “cocidos” de la Península- tenen de cada vegada més adeptes, i fora de la nostra illa són molts els restaurants que hi dediquen, com es va fer abans de Nadal a Menorca, un dia a la setmana a aquest plat de tres tombs.
Tornar a reprendre les tradicions perdudes de les nostres àvies i mares que cada dia de la setmana tocava un plat diferent hauria de ser un dels objectius dels restaurants que aposten per a la conservació de la nostra cuina d’arrels, i d’aquesta manera oferir als seus clients una cuina casolana i d’acord amb les estacions gastronòmiques de l’any, tot apostant pels productes de proximitat.
Així ho fa des de fa 11 anys Gastronomia Menorca amb els seus “Dimecres de Brou” al que enguany hi participen 6 restaurants de l’illa.
El plat de Brou té una connotació de plat calent per un dia de fred, per això amb la baixada de les temperatures és més desitjable i a la vegada saludable. De fet a les cases quan es feia o es fa el bullit se’n fa una bona olla, i és un menjar per a dos o tres dies, si bé el tercer és quan es sol fer el puré, la carn amb tomatigat o bé les raoles, bunyols o croquetes de bullit, ja que a la cuina de les nostres àvies, de tot s’en treia profit i res es malmetia.
Segons el militar i governador britànic de Menorca, John Armstrong, autor de la Història de l’illa de Menorca, “el plat que més agrada als menorquins és el brou, i en tenen sempre una olla al foc al llarg de la setmana els mesos de fred”. De fet, aquest plat va agradar també als anglesos, que segons ens explica el governador anglès, va ser portat aquest costum gastronòmic a la Gran Bretanya i és també consumit a les millors taules de la capital anglesa.
Brou o vianda
El brou és el es coneix també com a “vianda”, és una sopa de verdures i carns que es serveix calenta i de primer plat. També a regions del nord peninsular i de la meseta castellana, és costum trobar una escudella de brou als bars per a entrar en calor.
Si ens situam a la nostra illa, la paraula brou l’empram més quan es tracta d’un plat de sopa fet amb verdures i carn que fa referència a un ingredient principal, com és el cas del brou de xenc, brou de pollastre, brou de colomí o bé quan aquest era destinat a una celebració com és el cas del brou de Nadal o cap a una persona com era el cas del brou de malalt com a reconstituent.
La vianda és la sopa del bullit acompanyada de pasta, normalment de fideus fins o de cabell d’àngel, com també d’aquells tipus de pasta que avui estan desapareixent com la “maravilla”, “pinyonets”, “estrelletes”… I sempre és el primer plat del bullit.
Pel que fa a la vianda de Nadal o també dita brou de Nadal, la pasta típica són els galets, que a Ciutadella a algunes cases els hi diuen tiburons. Cal destacar que a la nostra illa els galets del brou de Nadal van buits, mentres que a Mallorca i Catalunya estan plens de carn picada, la mateixa o semblant a la nostra pilota del brou.
El bullit
El bullit a Menorca té com a ingredients principals el feixet d’herbes i verdures de sopa (tem, pastanaga, xirivia, api), les patates, els ciurons, un tros de col, a més de carns com les de xenc, pollastre o gallina, un bocinet de xulla fresca, sobrassada, a més de la pilota. Tots aquests ingredients es bullen amb aigua per espai d’un parell d’hores -també es pot fer més ràpit amb l’olla a pressió- i es serveix de primer la vianda, de segon les patates bullides, els ciurons i les verdures i de tercer les carns. També hi ha qui hi afegeix mongetes tendres, que es mengen amb les patates i la pastanaga.