El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació convocarà ajudes finançades per l’Estat per subvencionar les modificacions de les xarxes de pesca a la totalitat de la flota de la Mediterrània per recuperar el 2025 els dies de pesca de l’any passat; en concret, se’n finançarà el cost total del canvi dels flocs (part final de les malles) de 45 i 50 mil·límetres.
La secretària general de Pesca, Isabel Artime, ha tornat a mantenir una nova reunió per videoconferència amb el sector pesquer -la setmana que ve serà amb els directors generals de Pesca de les comunitats autònomes- per abordar l’aplicació dels resultats de la negociació pesquera del Consell de Ministres de la Unió Europea (UE) del mes de desembre passat. El 15 de gener, el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, es reunirà amb els consellers autonòmics.
Planas ja va anunciar que les mesures adoptades per mantenir els dies de pesca a la Mediterrània aquest any comptarien amb finançament públic perquè els armadors realitzin els ajustaments necessaris i assegurar el futur de les comunitats pesquers, amb una pesca sostenible i rendible.
En la negociació pesquera a Brussel·les, que partia d’una retallada del 79% dels dies de pesca per al 2025 davant dels de l’any anterior, el ministre Planas va aconseguir mantenir els mateixos dies que el 2024 amb l’aplicació d’una combinació d’alguna de les 6 mesures tècniques previstes per a Espanya, “raonables i assumibles per a la flota”, ja que algunes ja les estan realitzant part dels pescadors, segons Planas.
Per això el Govern estatal convocarà ajudes de la forma més àgil, ràpid i senzilla per al sector, segons la secretària general de Pesca, perquè “el canvi dels flocs de les malles és la millor alternativa per recuperar el calador i continuar amb la pesca de la flota a la Mediterrània”.
El Govern espanyol a més certificarà el mesurament i la instal·lació del floc (de 45 o de 50 mil·límetres) que tindrà validesa d’un any, tal com ha demanat el sector.
El Govern diu que és conscient de l’esforç del sector pesquer que, des del 2020, ha realitzat importants ajustaments per assegurar la recuperació del calador al mar Mediterrani, però cal avançar en mesures per mantenir les poblacions de peixos i la continuïtat de l’activitat pesquera futur.
A més dels canvis dels flocs a les xarxes de pesca, el 2025 continuaran les parades temporals de la flota finançades amb el Fons europeu Marítim, de Pesca i d’Aqüicultura (FEMPA) en els mateixos períodes que el 2024, tant per a armadors, com per a tripulants; i s’impulsarà, entre altres mesures, la instal·lació de portes voladores als vaixells -mesura que contribuirà que la flota realitzi la seva activitat de forma més sostenible amb el medi marí i que, a més, permetrà reduir els seus costos de combustible al voltant d’un 30 %-.
La pràctica totalitat del sector ha valorat favorablement les mesures exposades pel ministeri. Davant de l’eventual pèrdua de rendibilitat posada de manifest per algun dels ports de pesca, el ministeri treballarà en coordinació amb el sector per valorar possibles alternatives i amb les comunitats autònomes, per a una correcta monitorització de les vendes a llotja i, si escau, analitzar aquestes conseqüències.