Januhairy ve de l’anglès, ‘Janu’, gener, i ‘hairy’, pelut. I és un moviment antidepilació nascut i promogut el gener de 2019 per la britànica Laura Jackson. Aquesta jove estudiant de teatre, de tan sols vint-i-un anys, va decidir emprendre una campanya per reivindicar el borrissol corporal a partir d’un treball universitari. El guió de l’obra que interpretava, exigia deixar-se créixer el borrissol de les cames i les axil·les, fet que va provocar el rebuig de moltes persones.
Aquesta reacció popular li va fer pensar molt i proposar aquesta moda que va aconseguir fer-se viral en Instagram i Facebook en pocs dies. Sota el hashtag #januhairy. L’objectiu de la campanya no era inicialment anar en contra de la depilació, sinó el fet de normalitzar el dret de qualsevol persona a mantenir el pèl corporal si així ho desitja i a aconseguir que aquest gest no es considerés poc atractiu o masculí, ni que fos criticat, a més de conscienciar de la necessitat d’acceptar-se a si mateixa, i a no seguir, si no es desitja, cap norma o cànon de bellesa preestablert sense ser jutjat o criticat socialment.
Un moviment que avui dia encara segueix en actiu, i que ha aconseguit, entre moltes altres iniciatives, que moltes persones que conformen la nostra societat occidental, comencin a acceptar el borrissol corporal. Sense problema. Tot i que, fins al moment, encara desperti crítiques, cada vegada han sigut més les persones que s’hi han sumat.
L’opció de si volem pèl o no al nostre cos és totalment nostre, i així ho hem de demostrar. Des de NUA vos animam a ser conscients del vostre cos, de vosaltres mateixes i del que realment voleu. Laura Jackson s’adonà, fent aquesta obra teatral, que deixant-se créixer el pèl s’havia alliberat d’unes cadenes que desconeixia. Potser açò és el que ens passarà a moltes si ho intentem, i abracem aquesta idea. O potser no. Però tot es tracta de l’autoconeixement necessari que practiquem.