L’associació que defensa els interessos de la gent que ha fet grans construccions il·legals en rústic, recriminava recentment al GOB la seva oposició a l’operació de blanqueig d’imatge i legalització que es ve anunciant des dels inicis d’aquesta legislatura.
Al camp de Menorca, dins nuclis que s’autoanomenen “hortals”, es poden veure cases de 400 m2, amb piscina i tot tipus de luxe. Edificacions que s’han fet sense llicència i sense pagar impostos, que ara es volen presentar com si siguin construccions humils i imprescindibles.
Perquè la realitat és que les cases més normals, fa més de 20 anys que es poden legalitzar. Efectivament, la normativa vigent des de 2003 permet legalitzar cases que estiguin dins nuclis rurals que tenguin fins a 90 m2.
Moltes cases actuals de zones urbanes no arriben a aquesta dimensió. Que te permetin legalitzar una obra així al camp és ja d’una gran generositat social. Perquè tota la resta de ciutadania viu a cases legals, que han pagat la llicència i els altres impostos.
Per fer la legalització s’ha de redactar un Pla Especial, que solucioni el problema de les aigües residuals (que fa anys que contaminen els aqüífers), l’abastiment d’aigua potable i els accessos rodats. Hi ha nuclis rurals que ho han fet i que demostren que és factible.
Però els que tenen grans construccions pretenen que se’ls legalitzi amb centenars de m2. I des de fa dos anys vivim una escenificació vergonyosa, on els poders públics del Govern i del Consell treballen per premiar aquests infractors.
En el Govern Balear, han encadenat l’eliminació de l’oficina Anticorrupció i la supressió de la Comissió de Medi Ambient, per promulgar després normes que afavoreixin les construccions il·legals. Una deshonrosa actuació pública, que afecta seriosament la imatge de les institucions democràtiques.
No contents amb això, l’associació de grans xalets il·legals ara demana una oficina pública (és a dir, pagada altra vegada amb els diners dels que han fet les coses bé) perquè els hi tramiti els processos de legalització.
El GOB ha dit que aquesta és probablement l’operació d’especulació urbanística més gran que s’hagi plantejat a Menorca. Una casa enorme en rústic té un preu extraordinàriament diferent en base a si és o no legal. Un premi de milers o milions d’euros a qui ha pres el pèl a la resta de la societat.
Aquesta és una molt perillosa política territorial, perquè ajudar els infractors incita a cometre més infraccions.
Cal, però, tenir confiança en que altres mecanismes de l’estat de dret, puguin actuar per a frenar i, a ser possible, exigir responsabilitats a espectacles com els que estem vivint actualment.