Fira Stocks Menorca

El Govern impulsa la consolidació i la continuïtat de les empreses en funcionament amb el programa de relleu en negocis El 48 % de les empreses enquestades preveuen el tancament per la falta de relleu generacional

La Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia, mitjançant la direcció general d’Empresa, Autònoms i Comerç, ha presentat el programa de relleu en negocis que té com a objectiu promoure la transmissió, desenvolupament i continuïtat de l’ocupació a través de processos de relleus empresarials planificats, ordenats i eficients, la qual cosa contribuirà al manteniment de les empreses i promourà la consolidació del teixit empresarial i del desenvolupament econòmic de les Illes Balears.

El conseller Alejandro Sáenz de San Pedro ha remarcat: “Apostam per l’emprenedoria i els autònoms, però també per mantenir i garantir la consolidació i la continuïtat de les empreses de les Illes Balears en funcionament. El gran repte del relleu en negocis és la falta de relleu generacional:  membres d’una família que decideixen no continuar amb el negoci, la falta d’informació per transmetre l’empresa a una persona interessada… És per tot això, que des del Govern desenvolupam polítiques per reforçar la continuïtat empresarial i facilitar-ne la  transmissió, com és aquest programa”.

El programa «Relleu en negocis» consta de dues fases: la primera, duta a terme el 2024, consta d’un procés d’enquestes a empreses de més de 10 anys d’antiguitat, amb menys d’11 treballadors i situades a municipis de menys de 20.000 habitants. I una segona fase que implica el desenvolupament del pla d’actuació que permeti anticipar la situació de cada negoci i un pla de prevenció, és a dir, augmentar les possibilitats de continuïtat, així com estimular l’emprenedoria i contribuir al desenvolupament econòmic de les Illes Balears.

En la primera fase s’han fet 530 enquestes i s’han obtingut prop de 50.000 respostes: 484 a Mallorca, 33 a Menorca i 13 a Eivissa i Formentera. El conseller Alejandro Sáenz de San Pedro ha destacat que «s’han obtingut dades rellevants per al futur dels negocis de les Illes Balears. Dels negocis que preveuen el tancament, el 48 % considera que la causa principal és la falta de relleu generacional i el 54 % de les empreses no té previst el futur en cas que no hi hagi relleu per part de membres de la seva família».

El Pla d’actuació de Relleu de Negocis consta de quatre eixos: l’Agència Desenvolupament Regional (ADR), que  fomenta la continuïtat d’empreses que són viables econòmicament i cerquen relleu empresarial posant en contacte persones emprenedores i negocis a través del programa «Ibrelleu»; la Direcció General d’Empresa, Autònoms i Comerç, que desenvoluparà un pla d’ajudes i incentius per als emprenedors que volen accedir a negocis que cerquen relleu a través d’una convocatòria de subvencions; el Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB), amb el desenvolupament d’un pla d’informació i formació per a le persones que volen assumir el negoci que manca de relleu; i en últim lloc, les associacions i patronals empresarials de les Illes Balears a través de la Xarxa de Serveis Empresarials.

José Antonio Caldés, director general d’Empresa, Autònoms i Comerç, ha afegit: “amb aquest programa pioner de relleu en negocis fomentam que no es tanquin determinats negocis en determinades localitats on té un impacte major i, d’altra banda, que els emprenedors entenguin que agafar negocis que ja són viables i estan en marxa és més efectiu i beneficiós i, finalment, incorporar totes les innovacions i tecnologies que pensam que poden desenvolupar el negoci”.

El Programa de relleu en negocis té tres objectius principals: promoure la planificació del relleu empresarial revertint el procés d’envelliment del sector; impulsar la transmissió amb èxit d’empreses en funcionament facilitant el desenvolupament d’iniciatives viables que incrementin les seves possibilitats de continuïtat; i estimular l’emprenedoria.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.