Fira Stocks Menorca

Presentats els tallers ‘Oficis de la pedra de Menorca’ Projecte de la Fundació Lithica per potenciar la tradició artesana de la cultura de la pedra

Paret seca. Foto: Lithica.

Les Pedreres de s’Hostal, com a centre d’interpretació de la pedra de marès de Menorca, presenta el projecte Oficis de la pedra de Menorca a través d’uns tallers pràctics divulgatius a les Pedreres de s’Hostal. Una iniciativa destinada a destacar la figura dels treballadors de la pedra, trencador, paredador i artesà de marès i el seu rol fonamental en la creació de les pedreres de marès i el paisatge de la nostra illa. Aquest projecte busca potenciar la visibilitat i la comprensió d’un ofici antic que ha estat essencial en la construcció de l’entorn cultural i paisatgístic de Menorca.

El projecte Oficis de la pedra de Menorca té com a objectiu reconèixer i preservar aquestes pràctiques com una de les claus per entendre la identitat del paisatge menorquí. A través d’aquesta iniciativa, la Fundació Lithica vol posar en valor la figura dels artesans de la pedra en la cultura pròpia, trencador com a creador de l’espai, un artista que, amb les seves mans i les eines tradicionals, dona forma a la terra i a la història de Menorca; el trencador que amb les parets de pedra seca ordena un paisatge rural que es mimetitza amb la identitat geològica de cada zona de l’illa i demostra el respecte a l’hora d’assentar-se al territori; l’artesà de marès, que coneixent les característiques del material és capaç d’elaborar objectes destinats a la vida quotidiana, a l’arquitectura i a la creació artística.

El trencador és l’artesà que inicia el procés d’extracció de la pedra a les pedreres. Mitjançant l’ús de l’escoda, una eina manual que permet tallar la pedra, el trencador crea un diàleg directe amb la natura, buscant la millor veta de marès i treballant la roca de manera precisa i respectuosa. El seu treball es basa en la tècnica i amb una connexió profunda amb el material, sentint la qualitat de la pedra per determinar la seva millor forma d’extracció.

Eines. Foto: Carmen Mosquera

Aquest procés artesanal d’acció pràctica mostra un resultat d’intervenció al paisatge amb un llenguatge visual únic. L’espai resultant de la feina del trencador es transforma en un paisatge esculpint laberíntic i irregular, ple de formes orgàniques que reflecteixen l’estructura interna de la terra pel que fa al procés manual. Cada capa de pedra tallada crea escales minerals que serveixen per a l’evacuació dels blocs. Les parets tallades pel trencador mostren un gest oblic, amb marques i gravats que testimonien l’energia, la paciència i el ritme de la intervenció de l’artesà.

Gràcies al suport del Consell Insular de Menorca dins els projectes de Patrimoni Immaterial s’ha donat forma a tres tallers per descobrir els oficis tradicionals de la pedra de marès, una oportunitat única per conèixer de prop el treball del trencador i altres artesans que treballen aquest material. Durant dos caps de setmana, els participants en grups reduïts podran experimentar i aprendre sobre les tècniques d’extracció i treball de la pedra de marès:

Trencador. Foto: Lithica

TALLERS PRÀCTIC-DIVULGATIUS PER A ADULTS

  1. L’ofici del trencador: En aquest taller, els participants podran conèixer de primera mà les tècniques d’extracció manual de la pedra amb l’ús de l’escoda. S’oferirà una experiència pràctica a la pedrera manual de Lithica, on s’ensenyaran els processos de retxar, arrabassar i adobar la pedra.
  2. L’ofici de paredador: El treball de la pedra en sec és essencial per entendre el paisatge menorquí. En aquest taller, els participants aprendran a identificar les pedres adequades per a la construcció de parets seques i tindran l’oportunitat d’ajudar a aixecar una paret a la zona didàctica de Lithica.
  3. L’ofici artesà del marès: En aquest taller, els participants podran descobrir com es treballa el marès per crear objectes destinats a la vida quotidiana, com piques, beuradores o filtradors, i fins i tot realitzar gravats i petites escultures.
Artesania del mares. Foto R. Villén

Data: 8, 9, 15 i 16 de març.

Inscripcions: Les inscripcions per als tallers es poden realitzar a través del web oficial de Lithica: www.lithica.es, per a més informació ens podeu escriure a info@lithica.es

Carpeta Ciutadana CIME

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.