8
Bep Al·lès / Ciutadella – El pastís de confitura o de figat era una de les elaboracions de la nostra rebosteria tradicional que poc a poc a anat desapareixent i, crec que són poques les cases que encara el conserven.
Era un dels pastissos antics de la nostra cuina, fet amb la mateixa pasta i farciment que els pastissets, -antigament també dels cubellets- i que es servia com a postres o bé per a fer la bereneta.
Jo puc recordar encara que mo mare en feia quan erem petits, tant de forma rectangular com rodona, i el servia en porcions quan teníem convidats a ca nostra.
La darrera vegada que el vaig tastar va ser el mes de setembre de 2017 a l’hotel 5 Fars, elaborat per n’Ana, la mare den José i en Guillem Bosch, que encara conserva moltes elaboracions de la nostra cuina d’arrels.
És el pastís de conserva o també amb farciment de figat és una de les elaboracions que no hem de deixar perdre, una recepta a recuperar, i que aquesta vegada ha anat desapareixent, no per la influència d’elaboracions vingudes des de fora, sinó perquè els pastissets, la seva manera de fer-lo en petit, ha estat qui ha guanyat tot el protagonisme, com també va passar el segle passat amb els cubellets, que tenien molt de renom i poc a poc, així com tancaven les sucreries antigues i arribaven nous dolços, també es van deixar d’elaborar, si bé ens queden encara les seves receptes i alguns han conservat els seus motllos característics.
RECEPTARI
PASTÍS DE CONSERVA
Ingredients per a la pasta
400 g de mantega, 233 g de sucre, 4 vermells d’ou, 1.275 g de farina i aigua teba (la que pugui caber dins dues closques d’ou).
Ingredients pel farciment
Confitura casolana d’albercoc o de prunes, canyella en pols, pell de llimona ratllada i sucre en pols.
Elaboració
Dins un ribell mesclarem tots els ingredients fins aconseguir una pasta semblant a la dels pastissets. De la pasta que hem obtingut n’emprarem dues terceres parts per afer la base i l’altra per a la tapadora.
Folrarem les parets de la pastissera o tartera i ho omplim amb una lliura de conserva de carabassa i poma -la que es sol emprar per a farcir els pastissets- o bé de la melmelada que més ens agradi (albercoc, pruna, taronja…), un pols de canyella, 200 g d’ametlla to- rrada i ratllada i la meitat d’una pell de llimona ratllada. Mesclam bé i ho tapam amb la resta de la pasta, aferrant ben bé les voreres.
Ho posam al forn uns 20 minuts a 180 graus, deixem refredar i ho ben espolsam de sucre floreti al damunt.
PASTA DE PASTÍS PER ALS CUBELLETS
Ingredients
Mitja lliura (200 g) de sucre, 4 vermells d’ou, 2 unces (66 g) de mantega, un poc de clovella de llimona ratllada, un poc de canyella d’Holanda en pols i la farina que es begui per a fer una pasta dura. Hem de fer la pasta i passar-li l’aprimadora perquè ens quedi molt primeta per a omplir els motllos.