Gràcies a Vinum Menorca aquesta setmana us recomanam un vi negre que de segur us agradarà. Es tracta del Cotexa, el nou vi d’El Hato y El Garabato, que s’elabora a partir de ceps molt vells, d’entre 80 i 120 anys amb varietats local de la DO Arribes i poc conegudes com Juan García (80%), Bruñal, Tinta Geromo, Bastardo, Rufete, Gajo Arroba, Doña Blanca i Godello. Té una producció limitada de 7.200 bòtils sense clarificar ni filtrar.
Nota de tast
Vista: Color robí pur.
Nas: Penetrant, net, amb aromes de fruita vermella com la maduixa silvestre fresca impregna l’atac i s’estén fins al final, potenciat per aromes varietals terciaris i minerals.
Boca: Fresc, lleuger i afruitat, amb una marcada mineralitat. Potent bouquet d’almesc, arrels i fruits silvestres. Final amb cos i càlid.
Maridatge
Carns vermelles a la graella, carns d’anyell i de porc, plats de cullera, guisats i també arrossos de carn i plats de pasta.
És el vi ideal per a una costellada de carns de vedella a la brasa. Des dels entrecots de vaca vermella a les mitjanes i txuletons, sense deixar de banda talls a l’estil argentí com les entranyes, vacio i xurrasco.

També una caliuada de costelles de be o de cabrit acompanyades d’all i oli, a més de les cuixes i bracets d’anyell al forn, com també marida amb les porcelles al forn o plats com el llom amb pomes o un llomillo de porc amb salsa de pebre o de formatge de Menorca.
Li van els plats de cullera, especialment les panaderes com les de porc, be i de vedella, sense deixar de banda una bona panadera de bacallà, ara que estam en temps de Quaresma. Marida bé amb plats de llegum des d’uns ciurons a unes mongetes o unes llenties.

Arrossos de carn com l’arròs brut, o bé els arrossos melosos dins el tià de terra com el de costella pelada amb guàtleres o mars i muntanya com el de costella pelada, sípia i gambes o una paella de conill, gambes vermelles de Ciutadella i calamar.

Canons amb conill, canalons de rostit, macarronada de carn o plats italians com els espagueti bolonyesa o una lasanya de carn i bolets.
Si voleu saber més d’aquest vi amb un cupatge molt especial, el podeu trobar a VINUM, al Carrer Mariners i Pescadors, 4 del Polígon Industrial de Ciutadella.