Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

El Consell Insular i l’Ajuntament des Migjorn Gran rehabilitaran l’avinguda central de Sant Tomàs amb fons ITS

El Consell Insular de Menorca i l’Ajuntament des Migjorn Gran han presentat un projecte al Govern de les Illes Balears amb actuacions per al finançament de la millora integral de l’avinguda principal de la urbanització de Sant Tomàs amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible.

Les actuacions inclouen la renovació del paviment, la millora de la infraestructura hídrica i la substitució de l’enllumenat públic per tecnologia més eficient i respectuosa amb el medi nocturn, i tenen un pressupost total de 2.882.861,48 euros. D’aquests, 1.717.107,53 euros es destinen a la millora de l’accessibilitat i la infraestructura hídrica, i 1.165.753,95 euros a la renovació de l’enllumenat.

L’actuació s’emmarca en el projecte de preservació del medi natural i modernització dels accessos a zones turístiques de Menorca, dins del Pla Anual 2024-2025 dels ITS. Es tracta d’un projecte de competència municipal, però la seva sol·licitud, gestió i coordinació està liderada pel Consell. Els projectes seran executats per l’Ajuntament des Migjorn Gran amb la formalització d’un conveni entre les parts implicades.

Les actuacions han estat presentades avui en roda de premsa pel conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació, Simón Gornés, acompanyat de la batlessa des Migjorn Gran, Antònia Camps Florit.

Gornés ha destacat la importància d’aquest projecte per a la sostenibilitat de l’activitat turística de Sant Tomàs. “Aquestes actuacions permetran millorar significativament la infraestructura d’una de les zones turístiques més importants de Menorca, garantint una millor gestió de l’aigua, millorant l’accessibilitat amb transport públic i dels vianants i reduint l’impacte ambiental de l’enllumenat públic. L’aposta beneficia tant a residents com visitants, amb la millora integral de l’avinguda i la reducció de consums, i garanteix una millor preservació dels nostres recursos i la biodiversitat de la zona”.

Millora de l’accessibilitat i la infraestructura hídrica

Aquesta actuació preveu la instal·lació de nous hidrants i la reubicació dels existents per complir amb la normativa vigent, la millora de la infraestructura d’aigua potable per reduir fuites, la creació d’una xarxa d’aigua regenerada per al reg de jardins i zones verdes, i l’ampliació de la recollida d’aigua pluvial amb la construcció d’un pou intermedi i nous embornals.

També s’hi inclou la millora de barreres arquitectòniques i passos de vianants, la creació d’una nova parada d’autobús a la rotonda d’accés, i la renovació del paviment de l’avinguda, embellint les voreres passant d’una simple solera a un nou empedrat. El termini d’execució previst seria d’aproximadament 10 mesos.

Substitució de l’enllumenat

L’actuació preveu la renovació de la lluminària dels carrers nord de l’Avinguda Central de Sant Tomàs. S’instal·larà tecnologia LED per a la reducció dels consums elèctrics amb lluminàries pensades també per reduir la contaminació lumínica. D’aquesta manera l’avinguda s’ajustarà al compliment del Reglament de Protecció del Medi Nocturn de Menorca i del Reglament d’eficiència energètica en instal·lacions d’enllumenat exterior i protecció del medi nocturn de les Illes Balears.

Els treballs contemplen la retirada i gestió dels punts de llum i del cablatge existents, l’excavació de rases i la instal·lació de noves canalitzacions soterrades, la construcció de fonaments per a les lluminàries i la instal·lació i connexió dels nous equips d’enllumenat. El termini d’execució previst seria d’aproximadament 13 mesos.

Un projecte de millora estratègica

La millora de l’avinguda central de Sant Tomàs s’inscriu en el marc del Pla Anual Ordinari 2024-2025 dels fons ITS del Govern de les Illes Balears, en concret dins de l’objectiu de millora de les zones turístiques. La modernització d’aquesta infraestructura no només beneficia els visitants, sinó que també té un impacte positiu en la comunitat local i el medi ambient, i és essencial per garantir la sostenibilitat, la seguretat i l’atractiu de les zones turístiques a llarg termini.

El projecte permetrà fomentar l’ús del transport públic i de mitjans alternatius com la bicicleta o els trajectes a peu, reduint el trànsit rodat i la contaminació ambiental i sonora. Al mateix temps, la millora dels accessos i la infraestructura poden protegir la flora i fauna local i una millor gestió dels recursos, contribuint a un turisme sostenible i a la preservació de l’entorn natural.

Carpeta Ciutadana CIME

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.