El Consell Insular de Menorca i l’Ajuntament des Castell han anunciat aquest dimecres, 2 d’abril, la rehabilitació de l’edifici històric de la Casa Natura per transformar-lo en una casa de colònies i centre d’activitats per a la ciutadania i les entitats del municipi. El projecte ha estat presentat en roda de premsa pel president del Consell Insular de Menorca, Adolfo Vilafranca; el conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació, Simón Gornés; i el batle des Castell, Lluís Camps.
L’actuació comptarà amb una inversió total d’1.432.933,78 euros procedents de fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS). S’emmarca dins l’objectiu de modernització i recuperació del medi natural i del medi rural del seu Pla Anual 2024-2025, i suposarà una reforma integral de l’edifici, situat a Trebalúger en un entorn rural proper a l’ANEI Cala Sant Esteve – Cala Rafalet.
“Avui presentam un projecte en el qual duim molts mesos fent feina. Presentam un nou equipament públic per al municipi des Castell, un edifici que posarem a disposició dels veïns molt prest. Amb la seva reforma integral, crearem una casa de colònies de 27 places d’allotjament a la primera planta i a la planta baixa ubicarem espais flexibles que posarem a disposició de les entitats. Amb aquest projecte reafirmam el compromís del Consell Insular amb es Castell, i reconvertim un edifici lligat a la història del municipi que té com emblema la natura i la sostenibilitat”, ha explicat el president del Consell Insular de Menorca, Adolfo Vilafranca.
D’aquesta manera, el projecte permetrà la creació d’un nou equipament públic i d’un recurs social, educatiu i cultural per a la població des Castell, que dinamitzi i potenciï les activitats a la natura, i que estarà creat sobre un edifici públic que serà rehabilitat amb els màxims estàndards de sostenibilitat, d’eficiència energètica, i d’aplicació dels principis de l’economia circular.
Segons ha destacat el conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació, Simón Gornés, “aquest projecte representa una aposta ferma per la recuperació d’espais públics amb valor històric i ambiental, dotant-los d’un nou ús que beneficia la ciutadania i fomenta el contacte amb la natura”. Gornés també ha ressaltat la importància de la sostenibilitat en aquesta actuació. “Serà un exemple de rehabilitació responsable i d’eficiència energètica, assolint la plena autarquia energètica i reduint la petjada ecològica”.
El batle des Castell, Lluís Camps, ha remarcat que “avui és un dia important per al nostre municipi, ja que es compleix un dels compromisos de l’equip de govern. Aquest projecte ha hagut d’esperar un any per tirar-lo endavant mentre gestionàvem el finançament necessari per a la seva execució, un aspecte que no es va poder garantir a la legislatura passada. Ara, la Casa Natura ja pot començar el compte enrere per a la seva obertura i per oferir el servei a la ciutadania, una instal·lació que serà de gran valor per a tots els vesins i vesines des Castell.”
El projecte de rehabilitació
“La seva rehabilitació respon a la necessitat de recuperar aquest espai, que es trobava en desús des de fa més de 20 anys”, ha afirmat el president del Consell Insular. La intervenció permetrà habilitar la primera planta per acollir 27 usuaris en règim de pernoctació, mentre que la planta baixa es destinarà a activitats educatives, socials i culturals.
El projecte d’obra inclou la instal·lació de 18 plaques fotovoltaiques i un sistema d’aerotèrmia d’alta eficiència, garantint un consum d’energia nul i aconseguint la qualificació energètica A. També es preveu la instal·lació d’un carregador doble per a vehicles elèctrics, la reutilització d’aigües pluvials i un enjardinament de baix consum d’aigua.
L’edifici, que originalment va ser una escola rural construïda el 1933, ha experimentat diverses reformes al llarg del temps per adaptar-se a diferents usos (com església rural o casa de colònies, entre altres). És una antiga casa de camp que consta de planta baixa i una primera planta. Té 265,97 m2 de superfície construïda i una parcel·la d’1,079,25 m2.
L’actual projecte de rehabilitació contempla un buidatge i redistribució dels espais per plantejar una nova distribució i millorar-ne la funcionalitat i l’accessibilitat. L’edifici es configurarà al voltant d’una zona de servei central, que farà possible la versatilitat de l’espai i la separació de les diferents zones segons el seu ús, suprimint les barreres arquitectòniques i obtenint espais flexibles i adaptables. L’obra contempla l’ampliació de la planta baixa amb un annex a la façana oest, així com l’ampliació de les estances del primer pis cap a la façana sud.
La inversió es dividirà en dues anualitats: 640.000 euros el 2025 i 792.933,78 euros el 2026. Amb aquesta actuació, el Consell Insular de Menorca i l’Ajuntament des Castell refermen el seu compromís amb la recuperació del patrimoni local i la creació d’espais públics sostenibles i accessibles per a tota la població.