El conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro, i el director general d’Empresa, Autònoms i Comerç, José Antonio Caldés, han assistit a la reunió del Consell Interterritorial d’Internacionalització convocat pel ministre d’Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, per analitzar l’impacte dels aranzels imposats pels Estats Units i les mesures a prendre per mitigar les conseqüències econòmiques.
El Govern demana l’aixecament de la regla de minimis per part de la Unió Europea, per pal·liar els sobrecostos derivats de la insularitat en la importació i exportació de manufactures i productes agroalimentaris. Aquesta mesura es presenta com una de les grans reivindicacions del Govern de les Illes Balears.
El conseller Sáenz de San Pedro ha traslladat la preocupació per la situació de les Illes Balears: «És urgent traslladar a la Unió Europea la necessitat d’excepcionar les Illes Balears de la regla de minimis, ja que aquesta situació limita la competitivitat de les nostres empreses. Volem poder competir en igualtat de condicions en els mercats internacionals com la resta de comunitats autònomes i empreses».
Els aranzels aplicats per les autoritats dels Estats Units, tot i tenir un impacte limitat en l’àmbit macroeconòmic, afectaran directament les empreses balears, incrementant els costos de les exportacions. Això podria repercutir en un augment del preu de la cistella de la compra per als ciutadans de les Illes Balears, amb el risc de superar taxes d’inflació del 4%, que ja es van registrar a principis de 2025.
Les majors preocupacions del Govern són els possibles efectes indirectes, com l’augment de la competència per part de les comunitats autònomes i empreses que exporten als Estats Units, afectant els productes balears tant al mercat local com a altres mercats internacionals. També es destaca la necessitat de monitoritzar l’impacte dels aranzels en les economies europees, ja que una recessió en els principals mercats turístics podria afectar greument el sector, que representa més del 80% de l’economia balear, just quan es busca un model econòmic més sostenible.
La presidenta del Govern, Margalida Prohens, en col·laboració amb els agents econòmics i socials, han dissenyat un pla de xoc de 6 milions d’euros, que inclou tres mesures principals: 3,5 milions d’euros d’ajudes a la competitivitat de les empreses exportadores, 2 milions d’euros per la promoció del producte local i 500.000 d’euros per missions comercials internacionals.