Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

El Servei de Neteja de Platges retira les restes de barquetes de Sant Pere de les platges de Menorca La retirada efectiva de la velella només es pot dur a terme un cop s’ha assecat, motiu pel qual s’ha hagut d’esperar diversos dies per iniciar les feines de neteja

L’arribada de barquetes de Sant Pere (Velella velella) a Menorca durant les darreres setmanes ha tornat a deixar imatges de platges plenes d’aquests organismes de color blau intens. Tot i que es tracta d’un episodi normal que té lloc cada any a les nostres costes, enguany ha estat especialment massiu, arribant a arenals de tota l’illa i no només de forma focalitzada a algunes platges. Aquests dies, el Servei de Neteja de Platges, que coordina el Departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació del Consell Insular de Menorca, realitza la retirada de les restes de velella de les platges de l’illa.

Com s’efectua la retirada de les barquetes de Sant Pere?

Les característiques d’aquests organismes marins, amb cossos gelatinosos, fan especialment important que la retirada s’efectuï un cop les barquetes de Sant Pere s’ha assecat a la platja, adquirint un color blanquinós.

Si la retirada es fes quan les restes encara són humides, les tasques triturarien les barquetes de Sant Pere i les barrejarien amb l’arena. L’olor que desprenen aquests organismes en descomposició s’allargaria durant més dies, i la retirada generaria problemes a la maquinària, podent-se realitzar només retirant també una gran part de l’arena superficial. Per aquest motiu, el departament de Medi Ambient ha esperat que les barquetes de Sant Pere s’assequéssin per activar les feines de neteja.

“El Servei de Neteja de Platges monitoritza actualment totes les platges de l’illa amb presència de barquetes de Sant Pere i espera les condicions òptimes per dur a terme una retirada efectiva i eficient. Les bones condicions climàtiques dels darrers dies, amb sol i vent, han propiciat un ràpid assecament de les restes a moltes platges i han permès iniciar-ne la retirada”, explica el conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació del Consell Insular, Simón Gornés.

La retirada s’efectua extraient les restes seques de barquetes de Sant Pere i separant-les de l’arena perquè aquesta quedi en el sistema. D’entre les platges on ja s’ha efectuat la retirada de vbarquetes de Sant Pere hi ha platges urbanes com Sant Tomàs, Son Bou, Binibèquer, Son Parc o s’Arenal d’en Castell, i s’espera realitzar-la també a s’Algar, Alcaufar o Punta Prima. Aquestes tasques coincideixen amb la preparació per a la retirada de les restes de posidònia, que s’iniciarà a partir del mes de maig segons el que estableix el Decret 25/2018 sobre la posidònia a les Illes Balears, que regula la seva retirada i maneig per garantir-ne la protecció i compatibilitzar-la amb l’ús turístic de les platges.

L’arribada de les barquetes de Sant Pere: episodis cíclics vinculats al clima

Barquetes de Sant Pere. Foto: GettyImages

L’arribada de barquetes de Sant Pere a les costes de Menorca i del Mediterrani té lloc cada any a la primavera i a l’inici de l’estiu, quan els vents de component sud i sud-oest empenyen aquests organismes cap a la riba. Aquest fenomen és completament natural i recurrent, tot i que la seva freqüència i quantitat poden veure’s afectades per causes climàtiques. Segons alguns estudis, els hiverns més càlids, l’augment de la temperatura de la mar i els fenòmens meteorològics extrems poden alterar els patrons de proliferació i distribució d’aquests organismes, i podrien augmentar els episodis d’arribada de velella.

Què són les barquetes de Sant Pere?

Barquetes de Sant Pere. Foto: GettyImages

Les barquetes de Sant Pere  (Velella velella) són un organisme marí flotant que pertany a la classe Hydrozoa, dins el mateix grup que els borbs o els coralls. Tot i que sembla una borb, en realitat és una colònia de petits animals anomenats hidroides, diminuts individus interdependents especialitzats en tasques com la reproducció, la nutrició o la defensa. Té una estructura blavosa i translúcida amb una vela que li permet desplaçar-se impulsada pel vent, i s’alimenta de petits organismes com el plàncton. No és perillosa per als humans.

Carpeta Ciutadana CIME

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.