Després de la lluna nova, en el moment de l’eclipsi de Sol de dia 29 de març, la Lluna creixerà fins el diumenge de Rams, dia 13 d’abril, quan hi haurà la primera lluna plena de primavera.
A final de març vam poder veure un petit eclipsi parcial de Sol que a Menorca era d’un 20% aproximadament. Era el dissabte, dia 29 de març, poc abans de les 12. En aquell moment hi havia lluna nova i la Lluna passava a la vorera del Sol tapant un poc de la seua part superior.
A partir d’aquell moment la Lluna passava a l’esquerra del Sol, començava a créixer la seua fase i es posava després del Sol.
El dilluns vespre (el nom de «dilluns» significa dia de la Lluna) la podíem veure com a la foto inicial, de dia 31 de març a les 21:15. Es podia veure el que es diuen llums cendroses a la lluna.
Una fase creixent molt petita i tota la Lluna redona amb poca llum.
Per què la Lluna està un poc il·luminada?
Des de la Lluna es podria veure la Terra minvant quasi plena (la Terra també fa fases, vista des de la Lluna). El dia de l’eclipsi va fer el ple i dilluns ja minvava, però la llum del Sol es reflectia cap a la Lluna, la il·luminava lleugerament i des de la Terra podíem veure la Lluna, després de la posta de Sol, tota un poc il·luminada amb les llums de cendres.
La zona més cridanera de la Lluna és la part entre llum i ombra que es diu terminador (terminator) on acaba de sortir el Sol i fa ombres i relleu a les muntanyes i cràters de la Lluna.
Aquestes ombres ja no hi seran quan el Sol arribi a la lluna plena.
A la foto inicial podem veure que només hi ha il·luminat mig Mare Crissium. Un «mar» de lava sòlida més fosc que altres zones.
També destacaven 4 cràters de més de 100 km de diàmetre i uns 4 km de profunditat on encara no havia sortit el sol.
Bastants dels cràters produïts per impactes de meteorits fa milions d’anys han format una muntanya al centre del cràter com la que veim a Petavius, el major dels quatre, de 177 km.
A la zona cendrosa es podia veure el Mare Tranquilitatis, on va arribar l’Apolo XI el 20 de juliol de 1969. I a la zona sud es podia veure el cràter Tycho amb els voltants més blancs que la resta de la Lluna.
El fenòmen de les llums cendroses també es pot observar 2 o 3 dies abans de lluna nova, abans de la sortida del Sol.
Uns set dies després la Lluna haurà passat per la fase de quart creixent (dia 5) i uns set dies després, diumenge 13 d’abril, arribarà la primera lluna plena de primavera, que fixa pel diumenge següent, dia 20, la data de Pasqua d’aquest any.
La data de Pasqua és variable, entre el 22 de març i el 25 d’abril.
Poques vegades el diumenge de Pasqua serà més tard que aquest any, per exemple, el 21 d’abril de 2030 i el 25 d’abril de 2038.
Altres vegades, Pasqua és prest dins el mes de març: el 23 de març de 2008, el 28 de març de 2032, el 25 de de març de 2035 o el 22 de març de 2285.
L’any que ve serà dia 5 d’abril.