El Consell Executiu del Consell Insular ha aprovat sol·licitar la inscripció de la sobrassada de Menorca i la carn-i-xulla de Menorca al Catàleg d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears per tal de conservar i promoure el patrimoni gastronòmic i cultural de l’illa, a més de donar suport als petits productors locals i fomentar la seva sostenibilitat econòmica.
Aquest catàleg té l’objectiu de preservar i revalorar el patrimoni alimentari balear, en el qual s’inclouen els aliments típics i tradicionals de la comunitat. Per poder-se considerar aliment tradicional s’ha d’haver acreditat un mínim de 30 anys de producció, elaboració o comercialització a les Illes Balears.
La inclusió de nous aliments en el Catàleg d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears respon a la necessitat de reconèixer i preservar el patrimoni agroalimentari específic de Menorca. En l’actualitat, la representació dels productes menorquins dins aquest catàleg és limitada i no reflecteix la realitat, la riquesa i diversitat del seu teixit agroalimentari.
“En aquest sentit, un dels objectius principals del departament d’Economia és fomentar la producció i el consum local del producte agroalimentari de Menorca per tal de dinamitzar i potenciar l’economia local i els seus productors. Per aquests motius, s’està treballant per tal de distingir l’exclusivitat del producte originat a l’illa i fer-lo arribar sobretot al públic local, entenent que la promoció tindrà ressò a nivell nacional”, ha explicat la consellera del departament, Maria Antònia Taltavull.
L’actuació proposada representa una oportunitat estratègica per al sector agroalimentari de Menorca, i permetrà reforçar la seva identitat, protegir el seu llegat i incrementar la competitivitat dels seus productes a través d’un reconeixement institucional i normatiu.
S’han elaborat les memòries justificatives per cadascun dels aliments on es fa constar el nom de l’aliment i la descripció dels caràcters sensorials, físics o químics diferenciadors, la descripció del procés de producció o elaboració i l’acreditació històrica, la delimitació de la zona geogràfica del producte o elaboració i la importància socioeconòmica.