Poc es pensava el sector educatiu de Menorca l’haver de tornar a treure les pancartes verdes una altra vegada. El verd contra el TIL de Bauzà torna a penjar dels enfronts dels centres escolars, aquesta vegada els de les escoletes, i en contra d’un Decret que proposa un govern progressista. El Govern de les Illes Balears proposa un Decret que reguli les guarderies assistencials i la comunitat educativa considera que el document plantejat pel Govern no té cap intencionalitat educativa per a aquesta etapa, i que pot suposar una normativa que faci distincions entre infants “de primera i de segona”. L’etapa educativa dels 0-3 anys és bàsica pel desenvolupament de l’infant i s’ha de consolidar des d’un enfocament pedagògic. Davant les reaccions adverses, la consellera de Benestar Social Fina Santiago es va comprometre a obrir un debat social i “a paralitzar el procés” amb l’objectiu d’arribar a un consens. Justament el sector educatiu de 0-3 anys a Menorca s’ha sentit estafat per la consellera perquè veuen que la tramitació del Decret no s’atura i la conselleria segueix endavant amb les seves intencions sense escoltar-lo. Que aquesta proposta és un disbarat ho posa de manifest l’acord unànime en contra d’ella de tots els partits polítics de Menorca, que no han dubtat en donar la cara i unir-se al descontent del sector educatiu.
El model de “guarderies assistencials” neix d’una necessitat real i molt concreta a l’illa de Mallorca, i el que s’hauria de fer, al nostre parer, és debatre al Parlament el model que existeix a Menorca i que ha funcionat a la perfecció fins ara. El model de Menorca és un referent de qualitat, atès que durant dues dècades s’ha gestionat una xarxa d’escoles d’infants, implicant al Consell i als ajuntament per a la construcció i gestió de les mateixes. No té cap lògica que un miler de famílies a les illes no tenguin accés a una plaça escolar de 0-3 i que la única opció del Govern davant això sigui autoritzar una xarxa de guarderies sense intencionalitat educativa i amb una norma que deixa oberta la porta a condicions no desitjables pels infants en aquests centres. El que cal és debatre al Parlament, escoltar als experts i legislar d’una manera coherent i assenyada i pensant, sobretot, en el futur educatiu dels nostres infants.
Efectivament la comunitat educativa de Menorca – amb el suport de la majoria de partits polítics – h aposat el crit en el cel en assabentar-se que el suposat diàleg i paralització del Decret que oferí la consellera de Benestar Social Fina Santiago és fum de formatjades.