Les Illes Balears tanquen el 2019 amb un nou màxim de creació d’ocupació i una afiliació mitjana anual per damunt de les 500.000 persones Les Illes són la comunitat autònoma amb la taxa d’atur administratiu més baixa d’Espanya, un 8,7%

La mitjana anual d’afiliació a les Balears durant el 2019 ha estat de 511.291 persones. Se supera així el mig milió d’afiliacions, el que representa, per segon any consecutiu, un nou màxim de població activa per al conjunt de l’any dins el mercat laboral de la comunitat. Aquesta és un dels principals trets del comportament del mercat laboral d’enguany, segons ha explicat avui el director general de Model Econòmic i Ocupació, en roda de premsa per valorar les dades d’afiliació i atur del mes de desembre i el balanç anual de l’evolució del mercat de treball.

Així, el passat mes de desembre es va registrar a les Balears una afiliació de 435.779 persones, gairebé 9.000 més que durant el mateix mes de l’any anterior (un 2,1%). Aquesta xifra, que reflecteix una creació continuada de llocs de feina en termes interanuals, representa el segon màxim consecutiu de persones afiliades durant el darrer mes de l’any i suposa una incorporació de població activa a un ritme lleugerament superior a la mitjana estatal, que ha registrat un 2% d’increment respecte de l’any anterior. Les Balears encadenen així set anys seguits generant ocupació.

Les dades mostren també una reducció de l’afiliació en termes intermensuals. Respecte del mes de novembre, al desembre hi va haver una baixada del 3,6% en l’afiliació (16.326 persones).

L’increment de l’afiliació ha anat acompanyat d’una millora de la qualitat de l’ocupació. Pou ha recordat que tota l’ocupació neta creada en els darrers anys és indefinida. En aquest sentit, el director també ha afirmat que es tracta de dades “encara lluny dels estàndards europeus” i que, tot i ser “indicadors parcialment positius”, les xifres demostren la necessitat de “continuar insistint i treballant en polítiques actives d’ocupació”.

LA TAXA D’ATUR ADMINISTRATIU MÉS BAIXA

D’altra banda, el balanç anual del nombre de persones aturades es manté estabilitzat en el conjunt dels 12 mesos del 2019, ja que hi ha el mateix nombre de persones aturades en el conjunt de l’any, amb una mitjana anual de 48.640 mensuals.

D’aquesta manera, la taxa d’atur administratiu mitjana en 2019 se situa en el 8,7%, dues dècimes per davall de la mitjana de l’any anterior, que va ser del 8,9%. Es tracta de la taxa d’atur administratiu més baixa d’Espanya (que en el 2019 ha presentat un índex del 14%) i amb aquestes xifres, el 2019 és el tercer any consecutiu que la taxa d’atur queda per davall del 10% a les Illes Balears.

Així mateix, el mes de desembre del 2019 va tancar amb 61.121 persones aturades, un 2,1% més que durant el mateix mes de l’any anterior.

En canvi, pel que fa a la variació intermensual, l’atur del desembre s’ha reduït un 1,6% en relació al novembre, amb 1.022 persones aturades menys, quan l’any 2018 l’atur va pujar en termes intermensuals.

Pel que fa a la taxa de protecció de les persones en situació d’atur, Pou ha afirmat que el 51,8% dels demandants d’ocupació tenen accés a una prestació o subsidi, un increment de tres punts percentuals respecte del mateix període del 2018. Aquest augment de la cobertura s’explica per la recuperació del subsidi per a majors de 52 anys, però també, ha explicat el director general, perquè “cada vegada hi ha més feina i cada vegada durant períodes més llargs”.

 

UN CREIXEMENT ECONÒMIC DEL 2%

Llorenç Pou també ha presentat durant la roda de premsa les darreres dades econòmiques. El 2019 tancarà a les Illes Balears amb un creixement global del seu PIB del 2%, una xifra en la mitjana de la seva sèrie històrica i que se situa al voltant del creixement espanyol i per damunt del de l’UE (1,2%). Davant aquest creixement, el PIB per càpita de les Illes Balears també podrà anar incrementant-se.

En un entorn internacional de menor creixement econòmic, les estimacions de creixement per a les Illes Balears durant el tercer trimestre de l’any són d’un 1,9%. Així, ha explicat el director general, l’economia balear allarga la seva fase expansiva, acumulant un creixement de l’12,6% els quatre darrers anys front al 8,7% d’Espanya. El creixement econòmic està estabilitzat i, tot i que s’hagi produït un alentiment de la intensitat a què creix l’economia, les Illes Balears acumulen ja set anys consecutius de creació d’ocupació, amb més de 11.000 llocs de feina generats, i increments del PIB per càpita.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.