El Govern recorrerà la sentència que l’obliga a indemnitzar l’Estat amb 45,3 milions d’euros pel rescat de les dessaladores de Santa Eulària i Ciutadella El conseller de Medi Ambient i Territori reclama que la disputa es dirimeixi en l’àmbit polític

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha qualificat d’injusta la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) que obliga a la Comunitat Autònoma a abonar a l’Estat la quantitat de 45.299.330.87 euros pel rescat de les Instal·lacions de Dessalació d’Aigües Marines (IDAM) de Santa Eulària i Ciutadella.

Mir ha expressat total respecte a la justícia i ha lamentat que aquesta disputa, que s’allarga des de 2011, no s’hagi resolt en l’àmbit polític tal com ve reclamant el Govern des de 2015. En aquest sentit, ha anunciat que l’executiu recorrerà la sentència i ha reclamat, una vegada més, al Govern de l’Estat, «una solució política tal com s’havia acordat a inicis de l’anterior legislatura, compromís que el Govern Rajoy va incomplir».

Les dues dessaladores van ser declarades d’interès general en el Pla Hidrològic Nacional de 2001, però fins al 29 d’abril de 2005 el Govern de l’Estat i el de la Comunitat Autònoma no van signar el Conveni per executar les obres.

El setembre d’aquell mateix any, el Ministeri adjudicà el contracte per a l’elaboració del projecte i l’obra així com l’explotació posterior d’ambdues dessaladores. La de Santa Eulària tenia un pressupost de 14.191.436 euros (més IVA) i la de Ciutadella, 12.475.089 euros (més IVA).

En ambdós casos es varen afegir modificacions al projecte per part del Ministeri i això va suposar un sobrecost de 8.020.812 euros per a la instal·lació d’Eivissa i de 4.531,875 euros per a la de Menorca.

Les obres acabaren el 2011 però el Govern es va negar a recepcionar-les perquè no eren plenament operatives ja que no estaven connectades a la xarxa d’abastiment. A més, el sobrecost de les modificacions representava un augment de la tarifa que incomplia el Conveni amb el Ministeri amb l’agreujant que, a Eivissa, el mateix Ministeri estava construint l’anell d’interconnexió, projecte que, en aquells moments, no arribava fins a la dessaladora de Santa Eulària.

El desembre de 2013 les concessionàries demanaren la resolució del contracte de concessió al Ministeri, i reclamaren una indemnització de 31.079.658 euros per la dessaladora d’Eivissa i 32.549.448 euros per la de Menorca. El 29 desembre de 2015 el Consell de Ministres autoritzà les resolucions dels contractes i el secretari de Medi Ambient resolgué que s’havien d’abonar 26.113.865 euros per la dessaladora de Santa Eulària i 19.185.465 euros per la de Ciutadella.

Tot i que l’Estat era el responsable de connectar ambdues dessaladores amb les xarxes municipals d’abastiment, el Govern es va oferir, a inicis de l’anterior legislatura, a assumir aquestes obres a canvi que l’Estat es fes càrrec del cost de les instal·lacions i del seu sobrecost. Mir ha recordat, en aquest sentit, «la greu situació de sequera que patia, especialment, l’illa d’Eivissa en aquell moment, motiu pel qual el Govern va oferir aquesta solució per a desbloquejar el conflicte».

Finalment, les instal·lacions foren recepcionades per la Comunitat Autònoma el maig de 2016. L’octubre del mateix any, però, el Govern va rebre un requeriment del Ministeri on, incomplint l’acord, li reclamava el cost de les obres i el sobrecost.

Mir ha explicat que fa dues setmanes va demanar formalment a la vicepresidenta quarta per a la Transició Ecològica i per al Repte Demogràfic, Teresa Ribera, una reunió urgent per a tractar, entre d’altres temes, aquesta qüestió. En aquest sentit, ha lamentat que, tot i el bon tarannà de l’actual executiu central, no s’hagi pogut reconduir la situació a l’àmbit polític.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.