Els representants del Servei de Salut de les Illes Balears i de la Direcció General de la Policia s’han reunit avui per signar un protocol general d’actuació que facilitarà l’assistència policial al personal sanitari en els casos considerats de risc o perillositat.
La implementació d’aquest protocol suposa establir mesures perquè la Policia Nacional pugui prestar ràpidament suport al personal sanitari, tant del SAMU 061 (successos, trasllats a centres sanitaris) com al que presta servei als centres hospitalaris i als d’atenció primària.
Així doncs, en els casos en què es requereixi la participació de personal sanitari en un servei considerat perillós o de risc es demanarà per telèfon que una patrulla policial li doni suport. I en el cas concret d’haver de fer un trasllat a un centre hospitalari que sigui considerat involuntari o potencialment perillós, la Policia Nacional també valorarà la possibilitat d’acompanyar el pacient i l’equip assistencial durant el trajecte.
Amb aquesta col·laboració augmentarà la seguretat dels treballadors sanitaris, que en moltes ocasions estan desprotegits en determinades situacions o circumstàncies de risc: intervencions a locals o zones d’oci (discoteques, àrees d’oci nocturn o amb consum d’alcohol) i intervencions a domicilis, vies públiques o llocs públics amb possible situació de risc objectiu per als equips sanitaris (intoxicacions per consum de drogues o alcohol, intents de suïcidi, agressions, violència, etc.).
D’altra banda, el document recull el compromís del Servei de Salut d’oferir suport al cos policial en l’assistència a detinguts i presos a Palma. És a dir, s’ha considerat convenient establir mesures perquè en els casos en què la Policia Nacional hagi de traslladar detinguts o presos que necessitin atenció mèdica la puguin rebre al més aviat possible. Aconseguir de minimitzar el temps d’espera permetrà que la Policia pugui atendre altres emergències. A més, s’oferirà suport sanitari des dels punts d’atenció continuada en els casos d’atenció per afeccions lleus.