La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha comparegut avui matí davant el Parlament per donar compte de la situació a les Illes Balears amb referència a la pandèmia provocada per l’expansió del coronavirus SARS-CoV-2 i per exposar com ha actuat l’executiu per tal de contenir els contagis, protegir els més vulnerables i alleugerir l’impacte que la frenada en l’activitat econòmica té en els treballadors, els autònoms i les empreses.
Armengol ha iniciat les seves paraules expressant el condol als familiars i amics de les persones que han mort com a conseqüència del coronavirus i mostrant el seu suport als qui estan patint els efectes d’aquesta malaltia.
Tot seguit, ha fet un repàs cronològic de l’avanç del virus a les Illes Balears i de les mesures preses per l’executiu per fer-hi front i pal·liar-ne els efectes en la societat i en l’economia, des del 5 de febrer, quan el Servei de Salut de les Illes Balears va crear una comissió d’experts per coordinar les actuacions en cas d’alerta per coronavirus, fins avui.
Tal com ha indicat la presidenta, durant aquests dies les Illes Balears han pres mesures «dràstiques», que altres territoris han decretat quan ja s’havia arribat a una situació molt pitjor. Així mateix, ha destacat que la nostra condició insular ens permet dur a terme un aïllament més efectiu, amb mesures com el tancament dels ports i aeroports, que ara demanen la resta de comunitats.
En l’àmbit sanitari, la presidenta ha informat sobre el reforç dels equips professionals i la planificació per fer front a un repunt de contagis. Així doncs, tal com ha recordat, el sistema de salut disposa dels llits d’UCI habituals a la xarxa pública, que es podrien duplicar a alguns hospitals, si fos necessari, i reforçar amb els de clíniques privades. També ha recordat altres mesures, com l’assistència per mitjà de les unitats volants d’atenció a la COVID-19 (UVAC), o la realització de més de 2.000 proves de detecció de la malaltia, que situen les Balears com la cinquena comunitat que més tests ha fet per cada 100.000 habitants (174), un nombre de proves que augmentarà significativament aquesta setmana, quan el Ministeri acabi d’implementar els protocols per dur a terme els tests ràpids, que permetran arribar també als casos més lleus.
Pel que fa a l’atenció telefònica, Armengol ha indicat que s’han activat dotze línies noves del 061, que ha passat d’atendre 1.400 telefonades de mitjana a dies en què s’ha donat resposta a fins a 19.000 telefonades. També ha repassat les mesures que han fet reduir en un 40 % les urgències hospitalàries, gràcies també a la conscienciació de la població.
Així mateix, la presidenta ha recordat que les Balears s’estan preparant per a un augment molt elevat de la pressió assistencial, que es produirà si el nombre de persones contagiades i malaltes augmenta significativament. Segons ha explicat, el Govern està en condicions de destinar casos de coronavirus a les clíniques privades i al nou pavelló J de Can Misses, que ha accelerat l’acabament de les obres per poder entrar en servei immediatament. També s’està fent feina amb diverses cadenes hoteleres que s’han oferit per acollir serveis sanitaris a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.
«Aquestes mesures i aquests recursos ordinaris i extraordinaris, a més de l’augment de professionals, serveis i pressupost durant els darrers anys, avui ens permeten estar preparats per afrontar l’augment de casos que preveuen els nostres científics», ha recordat la presidenta.
En l’àmbit dels serveis socials, ha informat que s’han elevat els controls a les residències i als habitatges tutelats, alhora que s’han comanat 3.000 terminals de teleassistència a la Creu Roja per donar suport a 10.500 persones en situació de dependència. A més, des que va entrar en vigor l’estat d’alarma, un equip de noranta professionals està en contacte permanent amb 9.000 persones en situació de dependència per detectar situacions de risc derivades de les limitacions de l’estat d’alarma i fer-ne el seguiment.
La Conselleria d’Afers Socials fa feina igualment per donar suport a les entitats del tercer sector, activant professionals públics per ajudar en les tasques de repartiment d’aliments, que arriben a 500 famílies. D’altra banda, després del tancament dels centres educatius, que també ha suposat el tancament dels serveis de menjador, el Govern va aprovar divendres la distribució de targetes per als 6.152 infants amb beques menjador, que rebran cinc euros per dia per garantir la seva alimentació durant l’estat d’alarma.
Pel que fa a les víctimes de violències masclistes, per a les quals el confinament suposa un risc més elevat, la presidenta ha anunciat que s’activarà una nova línia de WhatsApp per donar resposta a les dones que pateixen aquestes situacions dramàtiques, a més d’incrementar la col·laboració amb els consells per reforçar el suport a aquestes persones.
«La realitat ens mostra una vegada més que invertir en justícia social, cohesió i drets és el millor camí per enfortir-nos com a societat», ha conclòs.
Pel que fa al transport, la presidenta ha detallat totes les gestions fetes amb l’Estat per aconseguir el tancament dels ports i aeroports, amb excepcions per garantir una mínima connexió amb Madrid, Barcelona i València i entre illes per a persones que han de tornar a ca seva o s’han de desplaçar per causes de força major, les quals hauran de passar controls sanitaris.
D’altra banda, també ha detallat les mesures impulsades per a les empreses, els autònoms i els treballadors, mesures que complementen les impulsades per l’Estat. Entre aquestes mesures, ha destacat la mobilització de crèdits per un valor de 50 milions d’euros, ampliables i a interès zero, per tal de dotar de liquiditat les empreses de menys de 250 treballadors. Així mateix, ha anunciat que s’aprovarà una convocatòria per mobilitzar més recursos per a empreses d’entre 250 i 1.000 treballadors, entre les quals es troben moltes de les empreses del sector turístic.
En referència a aquest sector, la presidenta ha anunciat que el Govern de l’Estat garantirà la prestació d’atur a tots els professionals fixos discontinus que encara no havien iniciat la temporada. Amb aquesta acció, «es protegiran milers de treballadors i treballadores d’aquesta terra», ha indicat.
En l’apartat econòmic, Armengol ha recordat les gestions fetes amb les entitats financeres perquè concedeixin crèdit a interès pròxim a zero i flexibilitzin les condicions perquè les empreses i els particulars pugui respondre millor als seus crèdits i hipoteques. La presidenta també s’ha referit a les peticions fetes a l’Estat perquè flexibilitzi les regles d’estabilitat pressupostària a fi que les diferents administracions de les Illes Balears puguin destinar tots els recursos que calguin a donar resposta a aquesta situació, i ha destacat el reforç dels serveis públics i l’agilització dels tràmits perquè totes les mesures arribin ràpidament a treballadors, autònoms i empreses. En aquest punt, ha remarcat el reforç dels recursos humans que han duit a terme la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball i el SOIB per gestionar més aviat els expedients de regulació temporal d’ocupació.
La presidenta del Govern ha finalitzat la seva compareixença adreçant-se al conjunt de la població, de la qual ha dit que, «amb la seva responsabilitat i actitud, ens acosta al final d’aquesta crisi: seguint les instruccions; mantenint-se a ca seva i sortint només quan és indispensable; aguantant amb coratge, fins i tot en aquests moments de dubte, en què continuen confinats i veuen que les xifres de contagiats augmenten». Finalment, ha demanat fermesa, unitat, resistència i coratge per suportar la situació d’aïllament, fins a superar aquesta crisi, que farà evident que «tenir uns serveis públics forts i ben dotats ens fa ser millors com a societat».