Finca es Rafal, Mallorca

PREGUNTES SOBRE LES RESTRICCIONS D’ACTIVITATS PEL COVID-19

Publicam per l’interés de la població un resum de les preguntes que es fa la ciutadania en aquests dies de confinament  davant la nova normativa del Reial Decret Llei 10/2020 de 29 de març.

Tot el que aquí hi ha exposat és el que aplica com criteri el cos de la policia local de Ciutadella. No té rang de normativa, si be aplica tot el que està vigent en el moment en que es publica. Anirem actualitzant la informació així com canviï la normativa o rebem instruccions de les autoritats competents.

ESTEM EN ESTAT D’ALARMA, LA NORMA ÉS QUEDAR-SE A CASA, TOT EL DEMÉS SON EXCEPCIONS QUE HAN D’ESTAR AUTORITZADES.

1. Em puc moure dins del meu municipi?

La mobilitat es limita a determinades activitats: adquisició d’aliments, productes farmacèutics de primera necessitat, entitats financeres i assegurances, desplaçament al lloc de treball, retorn a residència habitual, atenció i cura a menors d’edat, gent gran i altres persones especialment vulnerables. Sempre individualment excepte l’acompanyament de menors, persones amb discapacitat o altra causa justificada.

Totes les persones treballadores queden amb un permís retribuït recuperable des del dia 30 de març fins el dia 9 d’abril pel que no han d’anar a treballar i per tant ha de quedar-se a casa.

En el «Real Decreto-ley 10/2020, de 29 de marzo» hi ha un annex on regula les activitats que queden excloses per ser considerades de caire essencial i no s’aturen.

De manera resumida aquestes activitats essencials són:

Tots els serveis de seguretat i urgències, sanitaris, i tots els relacionat amb ells.

Els serveis bàsics d’alimentació i bens de primera necessita, productes higiènics, tant la seva venda com distribució i producció.

Establiments farmacèutics, sanitaris, centres o clíniques veterinàries, òptiques i productes ortopèdics,

Premsa i papereria.

Combustible per a la automoció.

Estancs, equips tecnològics i de telecomunicacions.

Aliments per a animals de companyia.

Comerç per internet, telefònic o correspondència, i les empreses de distribució d’aquests productes.

Tintoreries, bugaderies i el exercici professional de l’activitat de perruqueria a domicili.

Dilluns dia 30 de març en aquells casos en què resulti impossible interrompre de manera immediata l’activitat, les persones treballadores incloses en l’àmbit subjectiu d’aquest Reial decret llei podran prestar serveis amb l’únic propòsit de dur a terme les tasques imprescindibles per poder fer efectiu el permís retribuït recuperable sense perjudicar de manera irremeiable o desproporcionada la represa de l’activitat empresarial.

És important explicar que tot ha de ser per causa justificada, per fer-ho més clar podem posar exemples ja que en cas contrari son una excusa per fer una mobilitat innecessària. Per exemple podem sortir de casa per anar al supermercat per fer la compra de varis dies no d’un simple paquet de galetes, o anar a comprar tabac per varis dies no anar-hi cada dia. Hi ha altres productes o tasques que s’han de fer a diari com per exemple treure la mascota a fer les necessitats però s’ha de fer amb el mínim temps imprescindible i a prop del domicili, no en fora del domicili i per un temps molt llarg etc.

Recordar que tothom té l’obligació de col·laborar amb els agents de l’autoritat i aquests poden fer les comprovacions que estimin oportunes per tal de comprovar les causes al·legades i la seva validesa.

2. Puc entrar i sortir del municipi?

Sí, per a les activitats previstes (compra d’aliments o de productes farmacèutics de primera necessitat, desplaçament al centre de treball, retorn a domicili, assistència sanitària o cura de persones amb necessitats). Han de ser causes justificades i que no es puguin fer en el municipi de residencia o el més a prop del domicili propi.

3. Hi ha algun “certificat de mobilitat” o document oficial que hagi de portar per poder circular a peu o amb vehicle?

No existeix aquest document hores d’ara, els agents podran fer les comprovacions que estimin adient per comprovar les causes que justifiqueu.

4. Em puc desplaçar per canviar la custòdia de menors, tant si està a prop com allunyat del meu domicili?

Sí, entenent que es tracta d’atendre un menor i que és pot justificar documentalment per exemple amb una sentencia judicial.

5. Puc sortir a comprar amb els menors a càrrec si no hi ha ningú més al domicili?

Demaneu a algú que us faci arribar els aliments o productes bàsics que us calguin o fer la compra per mitjans electrònics. Si no és possible vos poden acompanyar i si per la seva edat ho podeu fer eviteu que entrin als establiments.

6. Tinc un familiar a càrrec amb discapacitat / TEA que requereix sortir al carrer. Puc?

Si és imprescindible fer-ho per prescripció de professional sanitari o social, porteu a sobre el certificat de discapacitat i/o la prescripció del professional. Evitau zones amb trànsit de vianants per tenir establiments comercials a prop per exemple i teniu la màxima cura de no tenir contacte amb altres persones alienes al nucli familiar.

7. La gent pot sortir al carrer i comprar?

Només per les compres habituals i evitant aglomeracions. L’estada dins l’establiment serà la mínima i imprescindible per realitzar la compra necessària. Les autoritats sanitàries recomanen mantenir entre 1 i 2 metres de distància entre persones i si es possible portar guants de plàstic o similars i mascaretes.

Els establiments han d’establir mesures de prevenció sanitària i per evitar aglomeracions que han de ser respectades.

8. Puc anar a veure el meu familiar/amic/veí a casa seva?

Només en els casos de persones vulnerables o dependents, les autoritats sanitàries recomanen que no hi hagi contacte físic i mantenint una distància d’entre 1 i 2 metres.

També per la recollida de menors d’edat en els domicilis dels progenitors/tutors, inclòs règim de custòdia compartida o similar.

9. Puc visitar els meus familiars dependents?

Sí, per garantir l’atenció que necessitin. Les autoritats sanitàries recomanen que mantingueu la distància d’1 a 2 metres i eviteu el contacte físic.

10. Sóc persona depenent. La persona que m’assisteix podrà venir?

Sí, forma part dels serveis essencials que es permeten seguiu les recomanacions de les autoritats sanitàries, mantingueu la distància d’1 a 2 metres i eviteu el contacte físic. .

11. Puc portar els infants al parc?

No

12. Puc deixar els mes fills a càrrec de la persona que els cuida habitualment perquè he d’anar a treballar?

Sí, entenent que es tracta de tenir cura d’un menor d’edat.

13. Puc fer la compra per persones que no poden fer-ho per elles mateixes?

Sí, però quan li porteu feu cas de les recomanacions de les autoritats sanitàries de que no pot haver contacte i cal mantenir la distància d’entre 1 i 2 metres.

14. Puc baixar les escombraries?

Sí, en la mesura del possible intentar concentrar-ho en el menor número de sortides possibles a la setmana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.