Des d’ahir dilluns, els pacients de Farmàcia Hospitalària reben als medicaments al seu propi domicili gràcies al conveni de col·laboració signat entre l’Àrea de Salut de Menorca i Creu Roja. Es tracta de prop de nou-cents pacients oncològics, amb esclerosi múltiples, artritis reumatoide, o fibrosi quística, entre d’altres, que bé per la gravetat de la seva patologia de base, perquè porten en medicaments immunosupressors, o perquè són pacients amb comorbiditats associades, els fa especialment vulnerables.
Amb aquesta mesura, s’evita que els pacients hagin d’acudir personalment a la consulta de farmàcia hospitalària, i que s’exposin a una situació de risc per a la seva salut davant l‘actual situació de pandèmia per la Covid-19.. Gràcies a aquest acord amb Creu Roja, voluntaris de l’entitat van cada matí a l’Hospital Mateu Orfila a recollir els tractaments i fer un recorregut de Maó fins a Ciutadella amb el vehicle autoritzat per entregar-los porta a porta a diferents pacients, segons la programació i el calendari de distribució que preparin els farmacèutics del servei. Els medicaments es transporten en capses o en neveres, segons si necessiten refrigeració o no, i van identificats respectant, en tot moment, la privacitat dels pacients i la seva patologia, i són tractaments per a un màxim de dos mesos. Els pacients, per altra banda, hauran de signar un document per a certificar la recepció del tractament.
El doctor Gabriel Mercadal, adjunt del servei de Farmàcia Hospitalària i coordinador del projecte, destaca la total predisposició de Creu Roja per tirar endavant aquest projecte, tant del coordinador de Menorca, Josep Allès, com a Victòria Avellà, directora de Salut, Socors i Emergències de la Creu Roja Balears, i Jorge Grande, a la vegada que agraeix a Toni Torres, estudiant de Ferreries que està cursant cinquè curs de Farmàcia a Barcelona, la seva col·laboració en aquesta iniciativa.
Junt amb el servei d’entrega a domicili, farmàcia hospitalària està atenent els pacients per telèfon i videoconferència per resoldre tots els seus dubtes i, a la vegada, garantir l’adherència, l seguretat i efectivitats dels tractaments, una assistència telemàtica que es fa de manera regular, tant abans com després de l’enviament dels tractaments.
Per altra banda, des de Farmàcia Hospitalària es vol agrair a l’empresa Rótulos Irla la donació de 4 mampares protectores per a les consultes externes per poder seguir passant consulta amb tota seguretat a aquells pacients que, per la tipologia dels seus tractaments, han de mantenir les visites presencials.