Finca es Rafal, Mallorca

Francina Armengol defensa que Balears ja està preparada per començar les fases inicials de desescalada gràcies a la seva situació sanitària Armengol anuncia que demà demanarà a l’Estat que Menorca pugui entrar en la Fase 1 de la desescalada el proper 4 de maig, com farà Formentera. Si el Consell d’Eivissa ho accepta, també es farà la mateixa petició per a l’illa

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha defensat que les Illes Balears ja estan preparades per començar les fases inicials de desescalada gràcies a la seva situació sanitària, després que el Govern central anunciés ahir dimarts el pla de desconfinament per fases en tot l’Estat.

En aquesta mateixa línia, ha celebrat que des del Govern central “s’hagi entès la situació específica de Formentera” i es permeti avançar el desconfinament, ja que gairebé no havia patit la pandèmia. Ara bé, seguint els resultats dels principals indicadors i amb l’opinió dels respectius consells, el Govern demanarà demà al Ministeri de Sanitat que no només Formentera pugui entrar directament a la Fase 1 el proper dilluns, sinó que també ho puguin Menorca i Eivissa. En aquest darrer cas, tot i que el Govern ho considera viable, s’espera la confirmació oficial del president del Consell d’Eivissa, que ha demanat més temps per estudiar si s’hauria de realitzar una setmana més tard.

Així ho ha explicat en roda de premsa Armengol, després de reunir-se amb tres grups de treball en relació al COVID-19. En primer lloc, la presidenta s’ha reunit amb el grup d’experts sanitaris i de diversos àmbits que han fixat les bases de l’estratègia de desconfinament de les Illes Balears, coordinats per l’epidemiòleg Maties Torrent. En segon lloc, s’ha reunit amb el grup de feina integrat pels 10 coordinadors de grups específics que s’encarreguen de definir les diferents estratègies que han de fer possible la recuperació de cada activitat amb les condicions i la seguretat necessària. La darrera reunió ha estat amb la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora; el president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí; la presidenta del Consell de Menorca, Alejandra Ferrer; el batle de Palma, José Hila, i el president de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), Toni Salas.

Armengol ha agraït la responsabilitat social que “ens permet dir avui que, per primera vegada des de fa un mes, estam per davall dels 500 positius actius a les Illes Balears i per davall dels 300 hospitalitzats a Mallorca, així com una afectació molt baixa a Menorca, Eivissa i Formentera”. I ha explicat que amb les reunions amb els grups d’experts s’ha arribat a la conclusió que la Comunitat Autònoma està en condició de complir tots els paràmetres establerts per començar amb el procés de desconfinament. Per exemple, la presidenta ha recordat que s’han reduït un 91% el número de nous casos diaris en el darrer mes; que la capacitat diagnòstica s’ha duplicat; que divendres s’hauran fet proves a tots els usuaris i professionals de les residències, o que en les darreres setmanes el nombre d’hospitalitzats per COVID-19 s’ha reduït un 28% (i un 50% a Menorca i Eivissa), així com la reducció a les UCI és del 30% en les dues darreres setmanes, entre d’altres.

Pel que fa a Mallorca, tot i la bona evolució dels paràmetres, s’ha considerat que és aconsellable fer-ne un seguiment exhaustiu i, si es confirma l’evolució positiva, entrar a la Fase 1 el proper 11 de maig. Armengol ha recordat que durant la Fase 1 es permetria, entre d’altres i amb certes limitacions:

– El contacte social en grups reduïts amb persones no vulnerables ni amb patologies prèvies.

– L’obertura del petit comerç i les terrasses a un terç de la seva capacitat.

– L’obertura d’hotels amb restriccions en l’ús de les zones comunes i l’inici d’activitats de turisme actiu i de natura.

– L’obertura de les activitats restringides al sector agroalimentari i pesquer.

– L’obertura de centres d’alt rendiment esportiu i instal·lacions per practicar esports sense contacte físic.

– Vetlles amb número limitat de familiars.

– L’obertura de centres educatius per desinfectar, condicionar i fer treball preparatori administratiu, docent i d’investigació.

– La recuperació de serveis de transport públic urbà i interurbà.

La presidenta ha assegurat que el pla que ha marcat l’Estat i l’estratègia que s’havia previst des de les Illes Balears “són molt similars, tant pel que fa a l’establiment de les fases com a les previsions d’obertura de cada una d’elles” i ha recalcat que les principals peticions que s’havien fet des del Govern de les Illes Balears s’han assumit per part del Govern de l’Estat. S’ha referit, en aquest sentit, al desconfinament asimètric en funció de criteris tècnics i que aquests permetessin canviar de fase; que la unitat territorial pogués ser una illa, i que les sortides de grups poblacionals es facin d’acord uns horaris per evitar aglomeracions que posin en risc els col·lectius més vulnerables. En aquesta darrera qüestió, Armengol ha afegit la petició tant al Govern central com a la població d’evitar la coincidència en el mateix espai i en la mateixa franja horària d’infants, que poden ser vectors de transmissió, amb gent major, col·lectiu de risc. Ademés, proposa que els Ajuntaments puguin ordenar les activitats d’acord a la seva realitat.

Més protocols i controls sanitaris

En vista a l’imminent recuperació d’algunes activitats, Armengol ha subratllat que el Govern de les Illes Balears treballa amb tots els actors implicats de manera intensa per tal que els aixecaments de les restriccions “es facin amb la màxima seguretat”. Per aquest motiu es defineixen protocols per als establiments, s’intensificaran els controls sanitaris als usuaris de la barca de Formentera, es reforça l’estratègia de detecció ampliada i s’ha definit una estratègia de rastreig de contactes i contenció de brots per identificar i aïllar ràpidament els casos positius per evitar nous rebrots.

Armengol també ha apel·lat a la responsabilitat social: “Com més responsables siguem, més aviat en sortirem. No ens podem permetre passes enrere. Complint les recomanacions protegim els col·lectius més vulnerables. Fer-ho salvarà vides, però també permetrà reiniciar la nostra activitat econòmica d’una forma més ràpida”. Per aquest motiu ha recomanat la sortida al carrer amb mascareta i seguint les mesures higièniques recomanades fins ara, així com mantenir una distància de seguretat de dos metres, excepte en les pràctiques esportives individuals, on s’hauria d’incrementar a cinc metres. “La responsabilitat i la prudència ens han permès guanyar a la malaltia, ara ens han de permetre recuperar l’activitat social i econòmica”, ha insistit Armengol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.