La presidenta, Francina Armengol, ha valorat aquest diumenge que l’executiu central hagi atès les peticions del Govern de les Illes Balears i es comprometi a treballar en l’elaboració d’un pla específic per reactivar el sector turístic que comptarà amb recursos d’Europa. Així li ho ha expressat el president espanyol, Pedro Sánchez, durant la reunió que ha mantingut amb els presidents i presidentes de totes les comunitats autònomes.
El darrer Consell d’Europa va acordar fer estudis d’afectació sector a sector arrel de la crisi sanitària generada i que el turisme serà un àmbit clau. S’atén així a una de les peticions del Govern de les Illes Balears d’establir plans específics de reactivació per al sector, tot i que Armengol ha recordat que és important que hi hagi plans específics per a les Illes Balears. Armengol també ha plantejat a Sánchez la necessitat d’un acord europeu en matèria de mobilitat, per plantejar un mecanisme d’obertura conjunt, amb els mateixos criteris de seguretat en els controls sanitaris en cada aeroport i port.
Arran de l’entrada a la Fase 1 de la desescalada, la presidenta ha explicat també en roda de premsa el contingut del Decret que ha signat el Govern i que augmenta el control sanitari als ports i aeroports de les Illes Balears. “Amb més negocis i més activitat des de demà, esperam que hi hagi més desplaçaments entre illes”, ha explicat, i ha destacat que, per garantir la seguretat sanitària de la ciutadania, tots els passatgers que arribin a les illes dins dels supòsits permesos se sotmetran a un control sanitari en l’aeroport o port d’arribada. Es mantindrà el qüestionari que es feia dins ara per detectar o descartar la presència del coronavirus i, a més, es prendrà la temperatura de tots els passatgers.
Cal recordar que els desplaçaments només estan permesos en els casos vigents les darreres setmanes: per raons laborals inajornables, per retornar a la residència habitual o per raons de força major. Amb l’ordre del Ministeri de Transports que avui s’ha aprovat, treballada directament amb el Govern de les Illes Balears, s’acaba la limitació d’un sol vol per dia entre Illes, establint un mínim de dos vols diaris d’anada i tornada entre Mallorca i Menorca o Eivissa. Pel que fa al transport marítim, des de demà es permet embarcar passatges i vehicles, tant en rutes regulars entre illes com les que connecten amb la península, sempre complint amb els requisits de desplaçament.
Aplicació mòbil per augmentar controls
Tot i les xifres positives pel que fa a l’avanç de control de la malaltia –el 71% dels afectats per COVID-19 estan curats i la xifra de casos actius continua reduïnt-se cada dia-, Armengol ha recordat que en aquesta fase i situació de control “entram en dies i setmanes clau”. És per aquest motiu que es reforça el sistema de detecció de la malaltia, per aconseguir localitzar contagis ràpidament. Per fer-ho possible, el Govern augmenta les proves PCR que es realitzin a través d’Atenció Primària a qualsevol persona amb quadre clínic d’infecció respiratòria aguda.
A demés, s’està avançant en la posada en marxa d’una aplicació tecnològica mòbil en la qual ja treballen altres països europeus i que permet rastrejar els contactes de cada persona per a millorar la detecció de possibles contagis cada vegada que es localitza un positiu. “És un sistema respectuós amb la privacitat de les persones. Li he demanat al president espanyol que autoritzi les Illes Balears a implementar-lo abans com a experiència pilot”, ha explicat la presidenta.
Reclam de més recursos a Madrid
Armengol ha traslladat a Pedro Sánchez el seu suport pel fons extraordinari de 16.000 milions no reembolsables per a les autonomies, però li ha transmès que el Govern considera “insuficients els 5.000 milions que es reserven per a reactivar l’economia” per a què les autonomia facin front a la caiguda d’ingressos que se sofreix a conseqüència de la crisi sanitària. En aquest sentit, Armengol creu que la distribució de 10.000 milions d’euros revervats per fons sanitaris “no és justa, perquè s’obvia la inversió alta en sanitat pública que ha fet aquesta comunitat; perquè s’ha evitat el col·lapse de les UCI i hospitalitzacions perquè hem invertit molt en atenció primària, residències i en medicalitzar hotels; i perquè s’ha comprat molt material sanitari de la comunitat autònoma”.
La presidenta també ha traslladat a l’Estat el suport del Govern a prolongar fins a finals de juny els avantatges dels Expedients de Regulació de l’Ocupació (ERTO) que garanteixen la supervivència de milers d’empreses i més de 160.000 llocs de feina. Ara bé, Armengol ha reclamat que aquests ERTO de protecció i els seus avantatges s’estenguin en el sector turístic fins octubre.
Pla de conciliació
Armengol ha explicat a Sánchez la intenció del Govern de desplegar, en col·laboració amb els ajuntaments, un pla que permeti establir mecanismes de conciliació laboral, aprofitant serveis municipals i la possibilitat de contractació de serveis dels ajuntaments. En aquest sentit, ha demanat el suport de l’Estat, que ha demanat que es comparteixi la proposta amb el Govern central i amb la resta de comunitats per cercar i activar nous mecanismes de conciliació laboral i familiar, garantint la cura dels infants.
Pel que fa a l’Educació, a petició de les Illes Balears i d’altres comunitats, s’ha demanat celebrar una conferència de presidents específica per tractar la tornada als centres, alhora que s’ha reclamat un protocol de seguretat a les escoles.