El diputat del PP Javier Bas ha dit que cal esperar que arribi a bon port la negociació internacional i ha afirmat que és una “greu irresponsabilitat que Espanya no es pot permetre” fer-ho de forma “unilateral”. Segons Bas, la norma perjudicarà les exportacions i només servirà per “agreujar la situació de forma imprudent, insensata i insensible”. “El que cerquen és satisfer l’afany recaptatori innat de l’esquerra”, ha opinat.
Des de Vox, el diputat Rodrigo Jiménez ha assegurat que la ‘taxa Google’ afectarà el consumidor final i “impedirà el desenvolupament digital a Espanya”. “Promouen la digitalització penalitzant-la fiscalment”, ha ironitzat, i ha atribuït la iniciativa a “l’afany recaptatori per mantenir l’agenda ideològica” del govern espanyol. També ha recordat que França ha paralitzat el cobrament fins a finals d’any.
La diputada de Cs María Carmen Martínez també ha opinat que “no és moment ara de fer-ho” i ha advertit del risc d’exposar-se a possibles aranzels dels EUA. Martínez creu que fer-ho unilateralment ja era “poc viable” abans de la crisi del coronavirus però ara “és pitjor”. Cs considera que perjudicarà l’economia i el cost afectarà l’usuari final.
La ministra d’Hisenda ha defensat la necessitat de l’impost “davant d’aquesta nova realitat econòmica” que suposen els models de negoci digitals, que no tenen presència física a Espanya i es basen en “actius intangibles” per als quals els tributs tradicionals, com l’Impost de Societats, són “insuficients”. “No reconeixen el paper dels usuaris en la creació de valor”, ha apuntat.
Montero ha argumentat que la ‘taxa Google’ no té “cap impacte per a les petites i mitjanes empreses ni grava les activitats minoristes de comerç electrònic. La ministra d’Hisenda ha recordat que grava les multinacionals amb una facturació global de 750 milions d’euros i amb uns ingressos a Espanya per sobre dels 3 milions. Montero ha dit que la taxa del 3% és “modesta” i el seu cobrament no està previst fins a finals d’any. Grava tres conceptes de les empreses digitals: la prestació de serveis de publicitat online, els serveis d’intermediació en línia (tipus Amazon) o la venda d’informació generada pels usuaris.
La ministra d’Hisenda ha defensat que cal avançar en una fiscalitat del segle XXI, que sigui “justa” i “progressiva” per contribuir a finançar l’estat del benestar. En aquest sentit, Montero ha defensat gravar les grans multinacionals que contribueixen de forma “mínima” i “insignificant” amb els països on generen beneficis. Segons Montero, el posicionament de PP, Vox i Cs és “irresponsable”, “ultrainfantil” i els seus arguments són “pura fatxada”.
La majoria de la cambra tomba les esmenes
El diputat d’ERC Joan Margall ha opinat que amb la crisi del coronavirus és “encara més necessari accelerar la recaptació d’aquesta taxa” i ha demanat al govern espanyol que “sigui valent i comenci a aplicar-la al més aviat possible”. El diputat de JxCat Ferran Bel ha dit que el marc idoni seria el de la regulació internacional però ha considerat que la situació de bloqueig justifica tirar pel dret.
Per part de la CUP, Mireia Vehí ha vist una “bona notícia que pagui qui més té” i veu “ben plantejat” un impost a les multinacionals digitals. La diputada del PNB Idoia Sagastizabal ha argumentat que cal adaptar els sistemes fiscals i superar el bloqueig internacional per “corregir una anomalia”, com és que la fiscalitat beneficiï les empreses digitals en comparació amb altres tipus de companyies.
El resultat final de la votació ha estat de 198 vots en contra de les esmenes a la totalitat per a la devolució del projecte de llei i 148 vots a favor. Cap grup s’ha abstingut. Així doncs, l’intent de frenar la ‘taxa Google’ de PP, Vox i Cs ha estat rebutjat.