Un any més es presenta la memòria anual del Servei Coordinador de Drogodependències. Aquest servei, que és públic i gratuït, busca potenciar els factors de protecció individual, familiar i social, i detectar els factors de risc en caure en conductes addictives i incidir sobre ells; donar informació a la població en general sobre els efectes nocius de les drogues i les conductes que poden generar dependència; així com oferir atenció, informar i assessorar a les persones i famílies afectades sobre la dependència del consum de drogues.
Durant el 2019, el nombre total de persones ateses pel servei coordinador han estat 488 persones, 25 persones més que durant l’any 2018, de les quals 429 persones han rebut tractament i 59 persones han estat ateses en sessions informatives. Per altra banda, 115 famílies han participat en els programes organitzats pel Servei.
La demanda del tractament més sol·licitat torna a ser un any més el de l’alcohol (44,64%), seguit de la cocaïna (20,81%), els opiacis (14,886) i el cànnabis (10,71%). Les addiccions sense substància, sobretot el joc patològic, han sofert una disminució de demanda respecte a l’any passat (5,36%) i es manté més o menys estable els tractaments per psicofàrmacs 1,19%).
Per part dels menors d’edat, la substància principal és el cànnabis (87,5%), que normalment va acompanyat per un important abús d’alcohol en caps de setmana. En canvi, pels majors de 30 anys les substàncies principals són en primer lloc l’alcohol, en segon els psicoestimulants i en tercer lloc els opiacis. Sobre el total d’usuaris atesos en el servei durant el darrer any han rebut tractament 335 homes i 94 dones.
Per altra banda, el Servei Coordinador de Drogodependències segueix treballant amb la prevenció com a eina indispensable en el camp de les drogodependències. En aquest sentit, des del Servei Coordinador de Drogodependències s’ofereixen tallers i programes que s’imparteixen als centres escolars de Menorca.
Entre els tallers on hi han participat més alumnes es troben el taller ‘Connectats sempre? Addiccions psicològiques’ amb 791 alumnes, el taller de ‘Cànnabis’ amb 629 alumnes i el taller ‘L’alcohol, una droga?’