La Direcció General de Salut Pública i Participació ha iniciat una campanya d’inspecció a empreses que comercialitzen i/o ofereixen serveis de desinfecció mitjançant equips generadors d’ozó. L’objectiu és —després de publicar una nota informativa sobre l’ús de productes no autoritzats per a la desinfecció del SARS-CoV-2— comprovar que es compleix la normativa vigent, tant pel que fa al tipus de productes biocides utilitzats com a l’àmbit d’aplicació i al tipus d’usuari que el fa servir.
L’ozó està classificat, entre altres perills, com a tòxic per inhalació i pot produir danys pulmonars. Per aquest motiu, es requereixen coneixements tècnics especialitzats per aplicar-lo amb seguretat. En cap cas no es pot polvoritzar en presència de persones i/o animals.
Atès que es produeixen substàncies químiques perilloses, la documentació de l’equip ha d’informar sobre els perills associats, en compliment del Reglament 1272/2008, de 16 de desembre.
Els coneixements tècnics especialitzats també es requereixen per assegurar l’efectivitat del tractament. Per a l’eliminació dels virus es necessita una concentració i un temps d’aplicació específics. L’ozó està actualment en fase d’avaluació per part de l’autoritat competent, per la qual cosa encara no s’ha pogut comprovar que sigui eficaç contra el SARS-CoV-2, ni quines dosis i temps són necessaris per eliminar-lo.