El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, i el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Aitor Urresti, han participat a la reunió telemàtica del Consell Nacional del Clima, en la qual s’ha presentat l’esborrany del nou Pla Nacional d’Adaptació al Canvi Climàtic 2021-2030 (PNACC), elaborat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO).
El nou pla estableix el full de ruta dels pròxims deu anys per assegurar l’adaptació i resiliència del país davant l’escalfament global i així mitigar el seu impacte. Es tracta d’una eina per a la planificació climàtica durant el període 2021-2030, coordinada des d’una perspectiva transversal, multilateral i respectant les competències que corresponguin a les diferents administracions públiques.
En referència a l’esborrany del pla del Ministeri, que està obert a tots els comentaris i aportacions que es facin des de les diferents administracions, el vicepresident Yllanes ha defensat la necessitat d’agilitzar accions concretes a les Balears per poder fer front al canvi climàtic. Segons ha dit, «les Illes constitueixen la zona zero del canvi climàtic, ja que la seva limitació territorial les fa especialment vulnerables».
Aquest nou Pla Nacional d’Adaptació al Canvi Climàtic, que representa la segona versió de l’aprovat el 2006, inclou novetats com ara la definició d’un sistema de 27 indicadors d’impactes i adaptació i l’elaboració de forma periòdica d’informes per avançar-se als riscos climàtics. Entre aquests indicadors es contemplen els que causen impacte en la salut o els de danys econòmics ocasionats per tempestes costaneres, entre d’altres. El document també destaca com a vinculats al clima l’agricultura, el turisme, el transport, el benestar social, la biodiversitat, la salut i l’habitatge.
A Espanya, segons el document, l’impacte del canvi climàtic és cada vegada més evident, amb una temperatura mitjana que ha pujat al voltant d’1,7 graus des de l’època preindustrial, i uns estius que s’han allargat cinc setmanes respecte a l’inici de la dècada dels vuitanta. A més, les zones amb clima semiàrid han augmentat més de 30.000 quilòmetres quadrats en 20 anys.