Finca es Rafal, Mallorca

Gómez aposta per evitar el contacte social com estratègia més efectiva per frenar l’expansió de la Covid El 70 per cent dels casos està relacionat amb l'àmbit familiar i social

Foto: Antxón Castresana©

Per desgràcia no hi ha una ‘foto fixa “a l’hora de vaticinar l’evolució d’un diagnòstic de coronavirus. Encara que certament alguns factors, com l’edat o l’estat de salut, entre d’altres, condicionen en gran mesura les expectatives de recuperació de l’pacient amb Covid-19, els experts defensen que la detecció d’una infecció ha de comportar l’adopció de mesures preventives i de seguretat en què no s’han d’introduir criteris de discriminació en funció de les característiques o les circumstàncies del malalt.

Això és així també quan es tracta de calibrar els riscos en la transmissió de la infecció. En aquest sentit, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, va aprofitar la seva visita aquest dimecres als nous quiròfans d’Oftalmologia inaugurats a l’Hospital Son Llàtzer, a Palma, per insistir en la necessitat d ‘ “evitar el contacte social en la mesura el possible “com a estratègia més efectiva davant l’augment de casos d’Covid que està registrant Balears en aquestes darreres setmanes.

Situació delicada i no fet tantes festes o estar en contacte amb gent que no pertany al nostre entorn

La consellera ha reconegut que la situació és “delicada” i, precisament per aquest motiu, la seva recomanació és que “no es facin tantes festes” i, a més, moderar el contacte amb “gent que no pertany al nostre entorn”.

Pel que fa a l’increment de casos, la responsable autonòmica ha atribuït aquesta tendència creixent a “la major mobilitat i les trobades familiars i socials que es produeixen durant l’estiu”. En aquest sentit, ha recalcat que el 70 per cent dels casos està relacionat amb l’àmbit familiar i social.

A més de les mesures restrictives posades en marxa, la consellera ha apel·lat a la responsabilitat ciutadana, ja que, seguint la seva argumentació, “no es pot pensar que per ser jove, no passa res”, com demostra el fet d’alguns dels pacients ingressats a UCI a Balears són persones relativament joves.

En qualsevol cas, Patricia Gómez ha admès que Mallorca és, ara per ara, una zona de risc a causa de l’increment de diagnòstics, si bé la resta de les illes l’expansió del virus es manté a un nivell més moderat, com és el cas de Menorca, però sense deixar de ser preocupant l’augment de contagis que també s’hi està registrant.

Identificar els símptomes

Per a la consellera Gómez, un altre factor clau passa per identificar els possibles símptomes compatibles amb l’epidèmia, entre els quals ha citat els problemes respiratoris, la tos, i la pèrdua de sentit olfactiu. Quan esdevenen aquestes situacions, la consellera és partidària de “aïllar” a aquesta persona, i, a continuació, “trucar als telèfons oportuns per demanar una cita” que, eventualment, derivarà en la realització d’un test PCR que confirmarà o descartarà la infecció “.

Mentrestant, i mentre s’està a l’espera de ser sotmès a un PCR, és important, segons Patricia Gómez., “Mantenir-se aïllat”, i no trencar el confinament ni tan sols en el cas que s’obtingui un resultat negatiu, al menys en el transcurs dels següents 14 dies.

Sobre les queixes per part de mitjans en Atenció Primària, la consellera de Salut ha avançat que s’està reforçant el servei en les línies telefòniques, però ha sol·licitat “una mica de comprensió amb el sistema sanitari”. No en va, Gómez ha reconegut que “falten recursos” en el primer nivell assistencial, però ha ressaltat que des de fa cinc anys la inversió en polítiques de salut ha crescut a Balears un 25 per cent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.