El Govern de les Illes Balears treballa amb la resta d’administracions de les illes la coordinació i estratègia per a la presentació de projectes a finançar amb el fons europeu de recuperació econòmica que reverteixin en la reactivació econòmica i social de les Illes Balears, en la diversificació i les reformes estructurals de l’activitat productiva i econòmica, en la generació d’ocupació i en els objectius d’avançar cap a la transició ecològica, la transició digital i competitiva, la cohesió territorial i social i la igualtat.
La consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha reunit, mitjançant videoconferència, la comissió de cooperació administrativa amb els presidents dels consells insulars i representants dels ajuntaments, a través de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) i de batles i regidors dels ajuntaments de municipis de més de 20.000 habitants, per a exposar els objectius, la metodologia a seguir i les principals línies d’actuació susceptibles d’obtenir finançament d’aquest nou fons europeu.
La consellera Sánchez ha manifestat la col·laboració i la disposició del Govern per a impulsar i coordinar l’estratègia per sumar esforços entre les administracions de les illes, autonòmica, insulars i locals, per a aconseguir el finançament de projectes i inversions a la comunitat a càrrec d’aquest fons, en la mateixa línia del Pacte per a la Reactivació Social i Econòmica de les Illes Balears, treballat conjuntament entre les diverses administracions, partits polítics i els principals agents econòmics i socials de les illes.
El paquet financer de suport als estats de la Unió Europea per fer front als efectes de la pandèmia, aprovat pel Consell Europeu el juliol i anomenat Next Generation UE, està dotat amb 750.000 milions d’euros, dels quals al voltant de 140.000 milions recauran a Espanya. D’aquesta assignació, més de la meitat serà en forma de transferències, un total de 72.750 milions d’euros, i el període d’execució serà entre 2020 i 2026.
El principal instrument del paquet financer europeu és el Fons de Recuperació i Resiliència i cada estat membre de la UE presentarà el seu pla nacional de recuperació per finançar projectes nous o que s’hagin iniciat a partir de febrer de 2020. El Govern central recollirà, durant la propera tardor, les aportacions de les diverses comunitats autònomes, per fer una proposta conjunta dels projectes a Espanya.
Potenciar la recuperació econòmica i social, la diversificació de l’estructura productiva, el creixement i la creació d’ocupació i la contribució efectiva a la transició ecològica i digital són els criteris principals a tenir en compte per a la selecció dels projectes.
La consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha presentat les línies principals i els objectius plantejats per a coordinar les actuacions a les Balears durant la reunió amb els consells insulars i els ajuntaments, juntament amb el cap de la Secretaria de Projectes i Estratègia de la Presidència del Govern de les Illes Balears, Alberto Magro.
A la reunió, per videoconferència, han participat per part dels consells insulars les presidentes Catalina Cladera (Mallorca) i Susana Mora (Menorca) i els consellers insulars Sara Ramon i Vicent Roig, del Consell d’Eivissa, i Bartomeu Escandell, del Consell de Formentera, així com altres consellers dels governs insulars; i per part dels ajuntaments, el president de la FELIB, Antoni Salas, i representants dels ajuntaments dels municipis de les illes amb més de 20.000 habitants.
Així, han participat els batles i batlesses Alfonso Rodríguez (Calvià), Virgilio Moreno (Inca), Miquel Oliver (Manacor), Miquel Cabot (Marratxí), Bàrbara Rebassa (Alcúdia), Joana Gomila (Ciutadella), Héctor Pons (Maó), Marcos Serra (Sant Antoni de Portmany) i Carmen Ferrer (Santa Eulària des Riu) i els regidors Adrián García (Palma), Elena Bonet (Eivissa) i Pilar Bonet (Llucmajor).