La Conselleria de Salut i Consum tornarà a cribrar les residències de gent gran i de persones amb discapacitat Des del 21 d’agost s’ha cribrat un total de 2.066 usuaris i professionals d’11 residències de gent gran i de dos centres per a persones amb discapacitat

La Conselleria de Salut i Consum, juntament amb l’IMAS, tornarà a cribrar les residències de gent gran i de persones amb discapacitat per fer un diagnòstic precoç i una derivació primerenca dels usuaris i professionals amb COVID-19.

Des del 21 d’agost, a les residències de gent gran s’han cribrat 995 usuaris i 886 treballadors. A les residències de persones amb discapacitat s’han cribrat 76 usuaris i 109 treballadors. En total s’han fet proves PCR a 1.475 persones.

El cribratge continuarà a partir de demà dia 5 de setembre a la residència de la Llar d’Ancians de Palma, on es faran proves als 255 usuaris i 280 professionals. Durant el cap de setmana es faran proves a la residència Bartomeu Quetglas de Felanitx (89 usuaris i 118 professionals) i a la residència Son Güells (99 usuaris i 90 professionals).

La planificació dels cribratges a les residències, coordinada per l’equip de cronicitat i atenció sociosanitària de Salut i l’IMAS, es fa en funció de l’aparició d’usuaris positius, professionals positius i professionals aïllats, i de la incidència de la COVID-19 en el municipi on es troba la residència.

Així ho ha decidit avui el grup de cronicitat i coordinació sociosanitària de la Conselleria de Salut i Consum en la reunió que ha duit a terme, en la qual han participat la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster; la secretària general de la Conselleria de Salut i Consum, Guadalupe Pulido; el director de Gestió i Pressuposts del Servei de Salut, Manuel Palominio, i la subdirectora de Cronicitat i Atenció Sociosanitària, Angélica Miguélez.

 

Incidència del coronavirus en els centres residencials per a gent gran

Durant la primera onada de SARS-CoV-2, un total de 510 persones relacionades amb residències de la 3a edat es varen contagiar: 347 residents i 162 professionals. El primer cas es va detectar el 19 de març, mentre que la darrera alta es va donar el 7 de juliol. De la gent gran contagiada, un 75 % (258) va superar la malaltia mentre que el 25 % (89) va morir amb COVID-19. En el cas dels treballadors, tots es varen recuperar de la infecció.

Per aconseguir controlar l’expansió del virus en aquests centres es va crear un grup de feina conjunt entre l’Àrea d’Atenció a la Cronicitat del Servei de Salut, la Direcció General d’Atenció a la Dependència, l’Institut Mallorquí d’Afers Socials i les àrees de Benestar Social dels consells d’Eivissa i Menorca. Entre d’altres mesures es varen impulsar cribratges a tots els centres residencials per a persones grans, dependents o amb discapacitats de la comunitat (més de 10.000 persones).

Així mateix, es varen intervenir dues residències per facilitar el control de l’epidèmia en aquests centres i es va fer una valoració de cadascun dels pacients que va permetre que totes les persones que ho varen necessitar fossin derivades a un recurs assistencial adequat. El centre coordinador d’atenció a persones amb coronavirus va dedicar un equip de metges, infermeres i personal administratiu en exclusiva a la gestió dels pacients vulnerables i es va facilitar material i equips de protecció individual a totes les residències necessitades. A més, es varen crear circuits específics per a residències, centres de discapacitats i serveis d’atenció domiciliària.

 

Segona onada d’incidència del coronavirus

Des de principis d’agost s’han tornat a registrar casos positius a les residències de la comunitat que han fet que es duguin a terme diversos cribratges que ara continuaran, fins i tot en els centres on no s’han detectat casos. Des de fa un mes s’han diagnosticat 273 persones relacionades amb residències de gent gran amb coronavirus: 172 usuaris (152 casos actius, 11 recuperats i 9 morts) i 101 treballadors (80 dels quals són casos actius i 21 han superat la malaltia)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.