En relació amb el marge brut, la primera posició tornaria a ser per les dues entitats que estudien la seva fusió. Els ingressos del Santander i el BBVA a l’Estat van ser de 7.506 MEUR i 5.734 MEUR, respectivament, una xifra que s’allunya dels 11.850 MEUR registrats de forma conjunta per les dues entitats que estudien fusionar-se.
El nombre d’oficines també seria més que destacable, amb 6.727 (el Santander va tancar el primer semestre amb 3.222 i el BBVA amb 2.592). Previsiblement, però, aquesta xifra anirà disminuint, ja que bona part de les sucursals estarien duplicades. Segons un informe de Barclays publicat aquest divendres, un total de 1.411 oficines compartirien codi postal, una xifra que representa el 21% del total.
Per altra banda, el nombre de treballadors superaria els 50.000. No obstant això, el mateix informe de Barclays apunta que, a causa de la duplicitat d’oficines, vora 5.750 llocs de treball es veurien afectats.
Una fusió per fer front a la baixa rendibilitat
La baixa rendibilitat s’ha convertit en un dels grans esculls de les entitats bancàries durant els últims anys. Amb la fusió, CaixaBank i Bankia també busquen estalviar-se certs costos per incrementar el retorn dels seus actius. Segons els resultats del primer semestre, la rendibilitat sobre el capital de CaixaBank (ROE) era del 4,9%, una xifra superior a la presentada per Bankia (2,2%).
Pel que fa a la ràtio de morositat, aquesta es manté baixa a les dues entitats (3,5% a CaixaBank i 4,9% a Bankia). No obstant això, diversos directius del sector ja han alertat que aquest indicador pot incrementar-se a partir del segon trimestre de 2021, quan comencin a vèncer els períodes de carència dels crèdits avalats per l’Institut de Crèdit Oficial (ICO).