Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

La família Sintas Ponte cedeix al Consell el fons documental Làdico

La família Sintas Ponte, descendent i posseïdora del fons documental de la família Làdico, cedeix aquest important fons al Consell Insular de Menorca.

L’arxiu, de caràcter patrimonial, es va originar al segle XVIII arran de les activitats de la família a Menorca, principalment les referents a Teodor Làdico i Font i el seu pare, Jordi Teodor Làdico Mirandoli.

Aquest arxiu recull l’activitat pública i privada de quatre generacions d’una família de comerciants, naviliers i banquers d’origen grec, establerta a Menorca durant la primera dominació anglesa (1753) per Jordi Làdico Antipa. Cal destacar-hi la documentació generada per la societat mercantil Ládico Hermanos, la qual descriu les relacions comercials a nivell nacional i internacional d’aquesta entitat, des de finals de segle XVIII fins a principis del segle XX. A més, el fons posseeix documentació personal i familiar, documentació política generada per Teodor Làdico i Font (diversos càrrecs consulars, diputat i ministre d’Hisenda) i del seu pare, Jordi Teodor Ladico Mirandoli (diversos càrrecs consulars, batle de Maó i senador) en l’exercici de les seves funcions polítiques, documents sobre la història de Menorca i sobre nàutica i navegació.

Tota la documentació ocupa 5 metres lineals i conté 40.000 fulls, aproximadament. La major part dels documents estan escrits en castellà, però també hi ha en català, anglès, francès, alemany, suec i italià.

Antecedents
Conscients de l’interès pel valor patrimonial, informatiu, històric i cultural del Fons Làdico, i amb l’objectiu de formalitzar la divulgació i la conservació del Fons Làdico, l’any 2010 es va signar un primer conveni de col·laboració entre la família Sintas Ponte, l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) i la Universitat Complutense de Madrid, per tal d’iniciar les tasques de digitalització, descripció i catalogació de la documentació. Malauradament, a mitjans de 2011 es van interrompre aquests treballs.

Novament, el 2016 es formalitzà un segon conveni, amb la finalitat de continuar i completar el treball iniciat, però l’any següent la feina quedà altre cop aturada.
Com a fruit d’aquests treballs, existeix una base de dades amb la catalogació de 1.741 documents (instal·lats en 7 caixes), dels quals 1.257 estan digitalitzats.

Enguany, el Consell Insular de Menorca i la família propietària del Fons Làdico, han arribat a un acord per fer una passa més que garanteixi la preservació dels documents originals en les condicions òptimes de conservació, així com la finalització de l’inventari, la descripció, la catalogació i la digitalització, amb l’objectiu de facilitar-ne l’accés per al seu estudi i divulgació.

L’acord s’ha materialitzat avui, amb la signatura d’un contracte de cessió en comodat amb posterior donació, pel qual la família cedeix el Fons Làdico al Consell Insular de Menorca, el qual el diposita a l’Arxiu Històric de Maó –com a arxiu principal de l’illa–, per a la seva digitalització, inventari, descripció, divulgació i preservació.

El Consell Insular de Menorca té la voluntat de seguir comptant amb la col·laboració de l’IME i la Universitat Complutense de Madrid, per tal de facilitar la difusió i la investigació del Fons Làdico.

En definitiva, es tracta d’un acord molt beneficiós per a la recerca històrica de la nostra illa, ja que la documentació objecte de la cessió estarà a disposició de les persones interessades i permetrà aprofundir en el coneixement de la història i l’economia de Menorca durant el període descrit.

Carpeta Ciutadana CIME
Plataforma per la Llengua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.